Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τυπογράφος

Περιγραφή: Ασχολείται με τη στοιχειοθέτηση και την εκτύπωση διαφόρων ειδών εντύπων με τη βοήθεια τυπογραφικών μηχανημάτων, παραλαμβάνει κείμενα και φροντίζει να γίνουν οι στοιχειοθεσίες, δηλαδή η σύνθεση των λέξεων και των στίχων του κειμένου που θα εκτυπωθεί με την τοποθέτηση των κατάλληλων κινητών  τυπογραφικών στοιχείων, και στη συνέχεια προχωρεί στην εκτύπωση τους. Οι εργασίες αυτές μπορούν να γίνουν με τη χρησιμοποίηση παλαιότερων μεθόδων (κινητά ψηφία) ή πιο προηγμένης τεχνολογίας (μηχανές offset και Η/Υ). Πολλές από τις παλιότερες μεθόδους και τεχνικές της τυπογραφικής τέχνης (λινοτυπία, μονοτυπία) έχουν αντικατασταθεί από νέες, όπως η φωτοσύνθεση, η ηλεκτρονική σελιδοποίηση κ.ά., για τις οποίες απαιτείται ειδική κατάρτιση. Οι παραδοσιακές μέθοδοι και τεχνικές εφαρμόζονται πλέον σε ελάχιστα τυπογραφεία. Στα σύγχρονα τυπογραφεία παραλαμβάνει από τη φωτοσύνθεση (μέθοδος μηχανικής στοιχειοθεσίας) τα κείμενα σε φιλμ, τα μεταφέρει σε τσίγκο (ειδική πλάκα ψευδαργύρου) και προχωρεί στην εκτύπωσή τους στο πιεστήριο. Κομμάτι-κομμάτι, συνθέτει και δημιουργεί όμορφες και πολύπλοκες σελίδες κειμένων & εικόνων χρησιμοποιώντας τις ειδικές γνώσεις του και το αισθητικό του κριτήριο.

Προϋποθέσεις άσκησης: Απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος που χορηγεί το Υπουργείο Βιομηχανίας.

Εκπαίδευση: Είναι απόφοιτος αντίστοιχων ειδικοτήτων των δημοσίων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. και ΤΕΕ. Σημαντική, ωστόσο, είναι και η πρακτική εμπειρία που μπορεί να αποκτήσει κάποιος δουλεύοντας στο πλευρό παλαιότερων επαγγελματιών.

Σπουδαιότητα: Πρέπει να διαθέτει δεξιοτεχνία και ταχύτητα στις κινήσεις των χεριών του, καθώς και ικανότητα για εργασίες που απαιτούν προσοχή, αυτοσυγκέντρωση και υπευθυνότητα. Για να αντεπεξέλθει στις ιδιαίτερες συνθήκες του επαγγέλματός του, είναι απαραίτητο να διαθέτει καλή υγεία και σωματική αντοχή. Σημαντικά είναι το αισθητικό κριτήριο και η ευχέρεια στον χειρισμό μηχανημάτων τυπογραφίας και Η/Υ όπως επίσης χρήσιμη είναι και η γνώση μιας ξένης γλώσσας.

Μέλλον:
Η αγορά εμφανίζεται δυναμική για τους τυπογράφους. Ιδιαίτερα ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για τις μεγάλες τυπογραφικές μονάδες, οι οποίες μπορούν να αναλάβουν μεγάλο όγκο τυπογραφικών εργασιών. Η εξέλιξη, ωστόσο, της τεχνολογίας τείνει προς τον περιορισμό της ανθρώπινης συμμετοχής στη φάση της εκτύπωσης, οπότε το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο. Οι αποδοχές των είναι ικανοποιητικές και ποικίλλουν ανάλογα με τη φύση και την ποιότητα της δουλειάς τους.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Εργάζεται σε μικρές ή μεγάλες μονάδες εκτύπωσης βιβλίων, περιοδικών ή άλλων εντύπων με σχέση εξαρτημένης εργασίας είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του τυπογραφείο.

Επαγγελματικές συνθήκες: Οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες και κουραστικές, παρά τις διευκολύνσεις που προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη. Πολλές φορές εργάζεται κάτω από συνθήκες έντασης και πίεσης, αφού χρειάζεται να προλάβει τις προθεσμίες εκτύπωσης ή να αναλάβει τη βασική συντήρηση ή την επισκευή των μηχανημάτων εκτύπωσης. Ο χώρος εργασίας του έχει πολύ θόρυβο και αρκετοί τυπογράφοι αναγκάζονται να φορούν ωτοασπίδες για προστασία. Επιπλέον, οι μυρωδιές στο χώρο είναι έντονες εξαιτίας των υλικών που χρησιμοποιούνται. Οι χώροι των τυπογραφείων είναι κλειστοί και μερικές φορές, ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις, έχουν υγρασία και κακό φωτισμό.

Γενικά σχόλια: Μια από τις ελάχιστες σημαντικές παραδοσιακές τέχνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου