Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Φύλακας ασφαλείας

Περιγραφή: Είναι ο υπεύθυνος για τη φύλαξη εργοστασίων, εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, δημόσιων κτιρίων, τραπεζών, σχολείων, κέντρων διασκέδασης και κάθε είδους χώρου. Έργο του είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των ατόμων από κλοπές, εγκληματικές ενέργειες, απειλές, εκβιασμούς, συμπλοκές, δολιοφθορές. Μπορεί να παραμένει σε ένα συγκεκριμένο σημείο και να ελέγχει οποιονδήποτε πλησιάζει ή περνάει από αυτό. Σε άλλες περιπτώσεις είναι υποχρεωμένος να κάνει περιπολίες πεζός ή με όχημα και να ελέγχει περιμετρικά ή και εσωτερικά τις εγκαταστάσεις που έχει αναλάβει να παρακολουθεί. Τα υλικά μέσα που χρησιμοποιούν είναι οχήματα περιπολίας, όπλα, οθόνες παρακολούθησης, ανιχνευτές μετάλλων, κινητά τηλέφωνα, ασύρματοι, φακοί, προβολείς. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αναλάβει την προστασία και υπεράσπιση της ζωής δημόσιων προσώπων (σωματοφύλακας), είτε κατά τη παραμονή τους στο σπίτι είτε κατά τη διάρκεια μετακίνησής τους σε δημόσιους χώρους.

Εκπαίδευση: Για να γίνει κάποιος φύλακας ασφάλειας απαιτείται μόνο η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Η προϋπηρεσία δεν είναι υποχρεωτική, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι επιθυμητή. Δεν υπάρχουν ειδικές σχολές ή ιδρύματα όπου μπορεί να σπουδάσει κάποιος, αρκετοί φύλακες όμως μπορεί να είναι απόφοιτοι στρατιωτικών ή αστυνομικών σχολών ή να έχουν ασχοληθεί με διάφορα πολεμικά ή επικίνδυνα αθλήματα.

Σπουδαιότητα: Χρειάζεται να είναι δυναμικός, γυμνασμένος, με εύρωστη σωματική διάπλαση και αρκετά ευκίνητος. Στα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται η ετοιμότητα, η εγρήγορση, η υπομονή, τα γρήγορα αντανακλαστικά, η ψυχραιμία, η τόλμη, καθώς και το αίσθημα ευθύνης για τη δουλειά του τα οποία αξιολογούνται ως θετικά στοιχεία για την άσκηση του επαγγέλματος. Οι ικανότητες που απαιτούνται είναι η ικανότητα επιβολής, αντίληψης του χώρου και ταχείας αντίδρασης σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Μέλλον: Σήμερα, η ανάγκη προστασίας και φύλαξης ανθρώπων και περιουσιών, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη σιγουριά για τη διατήρηση της εργασίας, εκτός αν ο φύλακας έχει προσληφθεί ως μόνιμος υπάλληλος σε δημόσια ή ιδιωτική υπηρεσία. Οι αμοιβές του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές. Καλύτερες αποδοχές φαίνεται ότι έχει στη περίπτωση της προστασίας υψηλών προσώπων, όπου ο μισθός του μπορεί να προσαυξάνεται με ειδικά πριμ, επιδόματα εκτός έδρας, ή διάφορα δώρα.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί σε κρατικές ή ιδιωτικές τράπεζες, σε υπουργεία, πρεσβείες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, σε αεροδρόμια, δημόσιους χώρους, πάρκα, σταθμούς αυτοκινήτων - τρένων, καταστήματα, ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης, καζίνο, κατοικίες, σχολεία, εργοστάσια και επιχειρήσεις. Επίσης, ως υπάλληλος σε κάποια εταιρεία που αναλαμβάνει τη φύλαξη χώρων, ή την εκτέλεση χρηματαποστολών για λογαριασμό τρίτων. Ακόμη, μπορεί να ασχοληθεί αποκλειστικά με την προστασία προσώπων (υπουργικά στελέχη, προέδρους τραπεζών, μεγαλοεπιχειρηματίες, κλπ.), ή να δραστηριοποιηθεί σε ανάλογο τομέα, παρέχοντας τις υπηρεσίες του ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Επαγγελματικές συνθήκες:
Η εργασία αυτή απαιτεί ευθύνη και συνεχή εγρήγορση. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο φύλακας κατά την άσκηση των καθηκόντων του είναι πολλοί, λόγω της αύξησης των ληστειών και των άλλων εγκληματικών ενεργειών. Το ωράριο εργασίας του περιλαμβάνει κυλιόμενες βάρδιες, συνήθως εργάζεται νυκτερινές ώρες, μόνος του ή σε συνεργασία με άλλα άτομα σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους. Αναγκάζεται να μετακινείται πολύ συχνά όταν εργάζεται ως σωματοφύλακας, καθώς συνοδεύει το πρόσωπο που προστατεύει, σε όλες του τις μετακινήσεις, εντός ή εκτός έδρας. Το ωράριο εργασίας εξαρτάται αποκλειστικά από τη σύμβαση, καθώς και από το πρόγραμμα ή τις έκτακτες υποχρεώσεις του εργοδότη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου