Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Υαλουργός

Περιγραφή: Είναι ο τεχνίτης που ασχολείται με την κατασκευή και την επεξεργασία του γυαλιού το οποίο είναι από τα πιο εύπλαστα υλικά, μπορεί κανείς να κατασκευάσει από απλά τζάμια για παράθυρα, μέχρι κρυστάλλινους πολυελαίους, χρωματιστά ασύμμετρα βάζα, αλλά και επιστημονικά όργανα και συσκευές. Το βασικό συστατικό του γυαλιού είναι το πυρίτιο, που υπάρχει συνήθως με τη μορφή της άμμου. Το γυαλί σχηματίζεται, όταν το μείγμα της άμμου και της ποτάσας θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει.

Για να γίνει η κατάλληλη επεξεργασία του γυαλιού και να πάρει το επιθυμητό σχήμα, χρειάζεται το υλικό να είναι ζεστό και καθώς αυτό κρυώνει, διατηρεί το σχήμα που του έδωσε ο υαλουργός. Ο υαλουργός κατασκευάζει και διακοσμεί γυάλινα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές. Το πρώτο βήμα για την κατασκευή ενός γυάλινου αντικείμενου είναι να τοποθετήσει ένα κομμάτι γυαλιού στο μπαστούνι φυσήματος, στη συνέχεια με την τσιμπίδα του δίνει στρογγυλό σχήμα. Το γυαλί είναι έτοιμο πια για να το φυσήξει και να του δώσει το σχήμα και το μέγεθος που θέλει και τέλος, βάζει το επεξεργασμένο γυαλί σε ειδικό φούρνο όπου και το αφήνει να κρυώσει αργά για δώδεκα περίπου ώρες. Το γυαλί είναι ένα από τα υλικά που ανακυκλώνονται. Συχνά τα μπουκάλια κατασκευάζονται με ανακυκλωμένο γυαλί. Ο υαλουργός δουλεύει πολύ με ανακυκλωμένο γυαλί που το λιώνει μόνος του και το ξαναπλάθει, μπορεί ακόμα να το καλουπώσει και να του δώσει όποιο χρώμα επιθυμεί.

Προϋποθέσεις άσκησης: Δεν χρειάζεται να αποκτήσει άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Εκπαίδευση: Χρειάζεται να φοιτήσει στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια ( ΤΕΕ ) ή στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ ). Εμπειρία στο επάγγελμα μπορεί να αποκτήσει δουλεύοντας δίπλα σε έμπειρους επαγγελματίες.

Σπουδαιότητα: Ο υαλουργός με δημιουργικότητα και φαντασία προσπαθεί να δημιουργήσει όμορφα γυάλινα αντικείμενα από μη επεξεργασμένο υλικό. Η καλλιτεχνική ευαισθησία και η επιδεξιότητα στα χέρια είναι ένα άλλο γνώρισμα που διαθέτει επίσης επινοητικότητα, για να βρίσκει τις διάφορες εφαρμογές του υλικού και τον τρόπο που θα το επεξεργαστεί, ώστε το έργο του να είναι μοναδικό. Είναι απαραίτητο να είναι συνεπής και ευσυνείδητος, για να μπορεί να παραδίδει τις παραγγελίες παραγωγής μέσα στα καθορισμένα χρονικά όρια. Χρειάζεται ακόμη να έχει ιδιαίτερη επιδεξιότητα με το στόμα του, γιατί συνέχεια φυσάει το γυαλί προκειμένου να του δώσει σχήμα.

Μέλλον: Στην Ελλάδα λειτουργούν δύο εργοστάσια υαλουργίας και διάφορες βιοτεχνίες γυάλινων αντικειμένων. Τα αντικείμενα από γυαλί καλύπτουν άμεσες ανάγκες του πληθυσμού σε ευρύ πεδίο και χρησιμοποιούνται στη διακόσμηση χώρων.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Απασχολείται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, σε εργοστάσια και σε εργαστήρια υαλουργίας, ή ακόμη και ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας δικό του εργαστήριο υαλουργίας.

Επαγγελματικές συνθήκες: Εργάζεται σε κλειστό χώρο, συχνά κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Το επάγγελμα θεωρείται ανθυγιεινό, γιατί η κατεργασία του γυαλιού γίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και παράγονται αναθυμιάσεις. Το ωράριο του είναι συνήθως σταθερό, με πιθανές υπερωρίες σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή. Συλλογικό όργανο που εκπροσωπεί τον επαγγελματικό αυτό κλάδο είναι το Σωματείο Υαλουργών.

Γενικά σχόλια: Ο υαλουργός με την ιδιαίτερη τεχνική του, τη δημιουργική του φαντασία, το μεράκι και το γούστο του, μπορεί να φτιάξει μικρά ή μεγάλα γυάλινα αντικείμενα, δημιουργήματα ορισμένες φορές, απαράμιλλης αισθητικής και τέχνης, που μπορούν να στολίσουν οποιοδήποτε χώρο. Είναι χρήσιμο να παρακολουθεί τις τάσεις της εποχής στον τομέα της διακόσμησης, να παίρνει μέρος σε εκθέσεις του είδους και να ενημερώνεται για την εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα κατασκευής του γυαλιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου