Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

Περιγραφή: Παρέχει συμβουλές για επενδύσεις κεφαλαίων, έναντι αμοιβής, ειδικότερα, παρακολουθεί την ελληνική και ξένη χρηματαγορά και κεφαλαιαγορά, καταγράφει τις απαιτήσεις και τους χρηματοοικονομικούς στόχους του πελάτη, συλλέγει πληροφορίες για την οικονομική του κατάσταση και σχηματίζει το επενδυτικό του προφίλ, τέλος, καταρτίζει το χρηματοοικονομικό επενδυτικό σχέδιο του πελάτη και του παρέχει συμβουλές κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης. Συμμετέχει καθημερινά σε συναντήσεις με διευθυντές και συναδέλφους του προκειμένου να καταρτίσει προγράμματα επενδύσεων,  διεκπεραιώνει συναντήσεις με πελάτες είτε εντός είτε εκτός γραφείου. Ο εξοπλισμός του γραφείου περιλαμβάνει Η/Υ, συσκευές γραφείου, (τηλέφωνα, φαξ), έντυπα χρηματιστηριακής αγοράς, ερωτηματολόγια πελατών.

Εκπαίδευση: Είναι απόφοιτος των κλάδων οικονομικών, χρηματοοικονομικών και λογιστικής των Α.Ε.Ι.. Σπουδές για βοηθούς χρηματοοικονομικών συμβούλων, παρέχονται ακόμα, από Τ.Ε.Ι. και Ι.Ε.Κ.. Οι ίδιες οι εταιρείες συμβούλων μπορούν επίσης να προωθήσουν ειδικά σεμινάρια για τους υπαλλήλους τους.

Σπουδαιότητα: Η εργασία που ασκεί απαιτεί ευσυνειδησία, ανεξαρτησία, οξεία αντίληψη των οικονομικών καταστάσεων και συνθηκών, αποφασιστικότητα και ευχέρεια στην επικοινωνία, υπολογιστική-μαθηματική ικανότητα και ικανότητα διεκπεραίωσης εργασιών γραφείου. Ακόμα, σημαντική είναι  η δεξιότητα και ευχέρεια στη χρήση Η/Υ, ανάλογων χρηματοοικονομικών πακέτων λογισμικού, καθώς και η γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Μέλλον: Το επάγγελμα αυτό έχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα για όσους έχουν εμπειρία. Η μηνιαία αμοιβή του σύμβουλου γενικά είναι υψηλή και συμπληρώνεται από απολαβές (επιμίσθια) επί των πωλήσεων ή των συναλλαγών της εταιρείας.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Εργάζεται σε εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, σε εταιρείες επενδύσεων και χρηματιστηριακές, σε εταιρείες παροχής συμβούλων, σε τραπεζικούς, ασφαλιστικούς, ή δημόσιους οργανισμούς, ως ελεύθερος επαγγελματίας προσφέροντας επενδυτικές συμβουλές χωρίς να χρειάζεται άδεια άσκησης επαγγέλματος. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς παρέχει τον κώδικα δεοντολογίας για την εξάσκηση του επαγγέλματος.

Επαγγελματικές συνθήκες:
Εργάζεται κυρίως σε σύγχρονο περιβάλλον γραφείου. Αρκετά συχνά μετακινείται και εκτός γραφείου για να συναντήσει πελάτες. Εκτός από το τυπικό ωράριο που καθορίζει η επιχείρηση, εργάζεται αρκετές φορές και επιπρόσθετα, καθώς οι ανάγκες της δουλειάς του εξαρτώνται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα επένδυσης. Στο επάγγελμά του έχει να αντιμετωπίσει πίεση χρόνου, άγχος και πολλές φορές ιδιότροπους και απαιτητικούς πελάτες. Δουλεύει κυρίως ατομικά και όχι ανεξάρτητα από τις κατευθύνσεις της εταιρείας συμβούλων στην οποία εργάζεται.

Γενικά σχόλια:
Το επάγγελμα αυτό είναι ένα σύγχρονο, δυναμικό επάγγελμα για δραστήριους ανθρώπους με γνώσεις και πείρα στη διαχείριση κεφαλαίων. Χαρακτηρίζεται από διορατικότητα και οξεία αντίληψη της αγοράς, σωστές εκτιμήσεις και ταχύτατες αντιδράσεις. Η συνεχής ενημέρωση για την ελληνική και ξένη χρηματαγορά-κεφαλαιαγορά, καθώς και τις τάσεις ή τις μεταβολές που υφίσταται αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου