Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Φοντοποιός Κλωστοϋφαντουργίας, Ένδυσης & Υπόδησης

Περιγραφή: O φοντοποιός ξεκινά την εργασία του με το ρεφυλάρισμα των κομματιών του δέρματος και της φόδρας που θα χρησιμοποιήσει. Στη συνέχεια, προετοιμάζει τα κομμάτια για τη ραφή του φοντιού (το επάνω μέρος του υποδήματος) και περνάει τη φακαρόλα (λάστιχο), την ταινία, το γύρισμα, το αλείφει με κόλλα, συναρμολογεί τα κομμάτια του δέρματος και τα ράβει για τη δημιουργία του φοντιού. Για την εργασία του χρησιμοποιεί γαζωτικές μηχανές διαφόρων τύπων, ρεφυλαριστική μηχανή, γυριστική δερμάτων, σχιστική, σφυρί ρέγουλας, ψαλίδι και πινέλα.

Προϋποθέσεις άσκησης: Δεν απαιτείται αντίστοιχη άδεια.

Εκπαίδευση: Οι επαγγελματίες αυτοί μπορούν να ειδικευτούν σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ, σε σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, στο Ελληνικό Κέντρο Δέρματος του ΕΟΜΜΕΧ ή να μάθουν εμπειρικά την τέχνη εργαζόμενοι δίπλα σε έμπειρους επαγγελματίες.

Σπουδαιότητα: Πρέπει να έχουν ηρεμία, υπομονή, σωματική αντοχή, επιδεξιότητα στο χειρισμό εργαλείων και μηχανών, αισθητική αντίληψη, ικανότητα συνδυασμού χρωμάτων και αντίληψης των σχημάτων. Επίσης να είναι συνεργάσιμοι, συνεπείς, υπεύθυνοι και προσεκτικοί στην εργασία τους για την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων.

Μέλλον: Πρόκειται για ιδιαίτερα χρήσιμα επαγγέλματα στον κλάδο της παραγωγής, όμως η μαζική εισαγωγή έτοιμων ενδυμάτων και δερμάτινων ειδών από άλλες χώρες έχει δημιουργήσει κρίση στον κλάδο και απαιτείται αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν το διεθνή ανταγωνισμό και να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Οι αμοιβές για τα επαγγέλματα αυτά θεωρούνται χαμηλές.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Ανάλογα με την ειδικότητά τους, μπορούν να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις και εργοστάσια παραγωγής ενδυμάτων, κατασκευής υποδημάτων και άλλων δερμάτινων ειδών ως μισθωτοί, ή ακόμη και να ανοίξουν δική τους επιχείρηση (βιοτεχνία ή κατάστημα) αναλαμβάνοντας εργασίες για λογαριασμό άλλων καταστημάτων, εταιρειών ή και ιδιωτών.

Επαγγελματικές συνθήκες: Χρησιμοποιούν εργαλεία και μηχανές και εργάζονται ατομικά ή ομαδικά σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει έντονος θόρυβος και μυρωδιές από τα δέρματα, ζέστη, ατμοί, χνούδι από τα υφάσματα κ.λ.π.

Γενικά σχόλια: Πρόκειται για δημιουργικά επαγγέλματα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, τα οποία, όμως, είναι άκρως απαραίτητα στον κλάδο παραγωγής, προκειμένου να φτάσουν στα χέρια του καταναλωτή έτοιμα τα διάφορα είδη ένδυσης και δερμάτινα είδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου