Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Παραγωγός Προϊόντων Αλευρόμυλων & Αμύλου

Περιγραφή: Είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία του σιταριού και την παραγωγή προϊόντων αμύλου και απαιτείται μια σειρά εργασιών, τις οποίες αναλαμβάνουν ειδικευμένοι εργάτες που παραλαμβάνουν την πρώτη ύλη από τον παραγωγό σίτου και φροντίζουν να καθαριστεί το σιτάρι σε ειδικά καθαριστήρια, να γίνει διαχωρισμός υλικών και κατόπιν να γίνει η επεξεργασία του σιταριού στον κυλινδρόμυλο. Επίσης, παρακολουθούν τους ηλεκτρονικούς πίνακες για να βεβαιώνονται ότι λειτουργούν σωστά & ότι οι διαδικασίες προχωρούν ομαλά. Σε συνεργασία με το χημικό, αποφασίζουν την επιθυμητή ποιότητα του αλευριού. Όταν το αλεύρι είναι έτοιμο, φροντίζουν για την τοποθέτησή του σε σάκους. Στο πλαίσιο της εργασίας του ο παραγωγός αμύλου και προϊόντων αμύλου χρησιμοποιεί ειδικά ηλεκτρονικά μηχανήματα, όπως κυλινδρόμυλο και μηχανές διαχωρισμού υλικών.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για να ανοίξει δική του επιχείρηση χρειάζεται άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Υπουργείο Βιομηχανίας.

Εκπαίδευση: Για την ενασχόληση με το επάγγελμα δεν απαιτούνται συγκεκριμένες σπουδές, μαθαίνει τη δουλειά κοντά σε έμπειρους επαγγελματίες. Είναι απαραίτητο να διαθέτει ικανότητα αντίληψης χώρου, μηχανική και υπολογιστική ικανότητα, να είναι επιδέξιος κατά το χειρισμό των ηλεκτρονικών μηχανημάτων, να έχει οργανωμένη σκέψη, κοινωνική δεξιότητα, ηγετικές ικανότητες, να είναι ευσυνείδητος, επινοητικός, δυναμικός και να μπορεί να εργάζεται με συνέπεια και ηρεμία.

Μέλλον: Τα προϊόντα αμύλου καλύπτουν βασικές ανάγκες διατροφής, για το λόγο αυτό οι ειδικευμένοι τεχνίτες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα για την ένταξή τους στο επάγγελμα. Οι παραγωγοί αμύλου και προϊόντων αμύλου λαμβάνουν επιδόματα που προβλέπονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας των μυλεργατών και οι αμοιβές μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικές.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί σε βιομηχανίες παραγωγής αλεύρων- σιμιγδαλιών και γενικά σε επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων αμύλου, όπως επίσης, μπορεί να ανοίξει τη δική του επιχείρηση.

Επαγγελματικές συνθήκες: Ο παραγωγός αμύλου και προϊόντων αμύλου συνεργάζεται με τους άλλους εργάτες του εργοστασίου. Η εργασία του απαιτεί χειρωνακτικές δεξιότητες που αφορούν τη χρήση μηχανημάτων και οι οποίες μαθαίνονται εμπειρικά. Το ωράριο εργασίας του είναι το τυπικό οχτάωρο, το οποίο, όμως, επιβαρύνεται πολλές φορές με υπερωριακή απασχόληση. Η βιομηχανία παραγωγής αλεύρων έχει εξελιχθεί ηλεκτρονικά-τεχνολογικά τα τελευταία χρόνια, σε βαθμό που οι εργαζόμενοι δεν χειρίζονται πια εργαλεία, αλλά παρακολουθούν τους ηλεκτρονικούς πίνακες και ελέγχουν την ομαλή λειτουργία των μηχανών. Εργάζεται μέσα στον κλειστό χώρο του εργοστασίου, όπου ο θόρυβος είναι έντονος.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Αν είναι υπάλληλος, εγγράφεται στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Μυλεργατοϋπαλλήλων και Μακαρονοτεχνιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου