Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Πιλοποιός


Περιγραφή: Εργάζεται ως μισθωτός σε επιχειρήσεις κατασκευής ειδών ενδυμασίας ή διατηρεί δική του βιοτεχνία, αγοράζει την πρώτη ύλη και την επεξεργάζεται ανάλογα με τη φόρμα που επιθυμεί να της δώσει, κατασκευάζει τα καπέλα διπλώνοντας, σκεπάζοντας με ύφασμα, καρφιτσώνοντας και ράβοντας το σκελετό του καπέλου, προσθέτει τα ήδη ραμμένα μέρη του καπέλου σε ημιτελή σώματα, διακοσμεί τα καπέλα με στολίδια όπως φτερά, ψεύτικα λουλούδια, κορδέλες, επιδιορθώνει ή αλλάζει τα καπέλα προσθέτοντας και αφαιρώντας διακοσμητικά στοιχεία ή τροποποιώντας το σχήμα τους με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων. Επεξεργάζεται διάφορα υφάσματα και υλικά όπως ψάθες, δέρμα, μετάξι και διακοσμητικά είδη και τέλος εμπορεύεται τα καπέλα που κατασκευάζει.
Εκπαίδευση: Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σχολές για την εκμάθηση της πιλοποιίας. Μπορεί να μάθει την τέχνη ως βοηθός κάποιου έμπειρου επαγγελματία. Γνώσεις γύρω από το χώρο της μόδας και τις εξελίξεις της του είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.
Σπουδαιότητα: Ένας πιλοποιός χρειάζεται να διαθέτει καλαισθησία, γούστο, επινοητικότητα και φαντασία. Στη δουλειά του απαιτείται υψηλό αισθητικό κριτήριο, ικανότητα στο συνδυασμό υλικών, χρωμάτων-σχημάτων και στην επιλογή και έλεγχο της πρώτης ύλης. Απαραίτητη είναι η επιδεξιότητα στις κινήσεις των χεριών και στον χειρισμό των ειδικών μηχανών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή καπέλων. Ο πιλοποιός ως σχεδιαστής, κατασκευαστής ή και έμπορος καπέλων χρειάζεται να είναι συνεχώς ενήμερος για τις τάσεις της μόδας και της αγοράς, καθώς και να διατηρεί καλές δημόσιες σχέσεις με προμηθευτές και πελάτες.
Μέλλον: Η χρήση καπέλων συνδέεται άμεσα με τις κλιματολογικές συνθήκες και με τις ενδυματολογικές συνήθειες μιας κοινωνίας. Στη χώρα μας, σήμερα, η τέχνη του πιλοποιού έχει σε μεγάλο βαθμό αντικατασταθεί από διαδικασίες μαζικής παραγωγής καπέλων. Οι αποδοχές του είναι ανάλογες με τη ζήτηση των καπέλων που κατασκευάζει.
Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες καπέλων ως μισθωτός, ή να ανοίξει δικό του κατάστημα.
Επαγγελματικές συνθήκες: Εργάζεται σε κλειστό χώρο, καθιστός και σκυφτός και χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό, γαζωτική μηχανή, πρέσα, φόρμες και φορμαριστική μηχανή.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Δεν υπάρχει συλλογικός φορέας που να εκπροσωπεί το επάγγελμα.
Γενικά σχόλια: Το καπέλο, πάντοτε διαχρονικό, αποτελεί συμπλήρωμα της ενδυμασίας μας, ένα από τα λίγα παραδοσιακά επαγγέλματα που έχουν απομείνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου