Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Σχεδιαστής - Σταμπαδόρος Υποδημάτων

Περιγραφή: Ασχολείται με τη σχεδίαση υποδημάτων, την κατασκευή προτύπων σχεδίων και παρακολουθεί τη διαδικασία κατασκευής τους. Αρχικά, συλλαμβάνει ένα σχέδιο που θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις του κοινού, στη συνέχεια το αποτυπώνει σε χαρτί, αφού πρώτα το σχεδιάσει με το χέρι ή σε υπολογιστή, ντύνει το καλαπόδι με χαρτοταινία, σχεδιάζει το σχέδιο στο καλαπόδι και κάνει τις τελευταίες τροποποιήσεις. Τέλος, βγάζει τη βάση και κόβει το υπόδειγμα των διαφόρων κομματιών του υποδήματος. Παρακολουθεί τα διάφορα στάδια κατασκευής και δίνει τις κατάλληλες οδηγίες για να αποδοθεί το πρότυπο σχέδιο στο σύνολο των υποδημάτων που θα παραχθούν. Μερικά από τα μέσα και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί στη δουλειά του είναι, ο Η/Υ, το μαχαίρι κοπής, ο διαβήτης, η μεζούρα, το σουβλί, ο παντογράφος, η πλάκα κοπής.

Εκπαίδευση: Σπουδάζει στα αντίστοιχα τμήματα των δημόσιων ή ιδιωτικών ΚΕΚ, ενώ για την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτείται άδεια.

Σπουδαιότητα: Χρειάζεται να διαθέτει δημιουργική φαντασία, επινοητικότητα, συνέπεια, προσοχή στη λεπτομέρεια, παρατηρητικότητα, υπολογιστική και σχεδιαστική ικανότητα και επιδεξιότητα στα χέρια. Για την ομαλή συνδιαλλαγή του με τους πελάτες, οφείλει να είναι αρκετά επικοινωνιακός, κοινωνικός, δραστήριος και καλός στις δημόσιες σχέσεις για να μπορεί να προωθεί τη δουλειά του και τις απόψεις του. Τέλος, προσόντα θεωρούνται η χρήση ειδικών σχεδιαστικών προγραμμάτων για Η/Υ και η γνώση μιας ξένης γλώσσας.

Μέλλον: Οι προοπτικές απασχόλησης του επαγγέλματος αυτή τη στιγμή είναι σχετικά περιορισμένες, εξαρτώνται από τη λειτουργία μεγάλων μονάδων παραγωγής υποδημάτων & αντιμετωπίζουν μεγάλο ανταγωνισμό από τους εμπόρους εισαγόμενων. Οι οικονομικές απολαβές του είναι αρκετά καλές, εξαρτώνται δε από τα προσόντα, το ταλέντο και την εμπειρία του.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Εργάζεται σε επιχειρήσεις κατασκευής υποδημάτων, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του σχεδιαστήριο ή εργαστήριο.

Επαγγελματικές συνθήκες: Όταν σχεδιάζει και κατασκευάζει το πρωτότυπο σχέδιο του παπουτσιού, βρίσκεται σε κλειστό χώρο, σε συνθήκες εργαστηρίου. Εργάζεται ομαδικά ή ατομικά, ενώ πολλές φορές χρειάζεται να μετακινείται στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό, για να παρακολουθήσει διάφορες εκθέσεις ειδών υποδηματοποιίας, ή για να έρχεται σε επαφή με τους εμπόρους και καταστηματάρχες των προϊόντων αυτών. Ανάλογα με το στάδιο σχεδίασης των υποδημάτων, μπορεί να εργάζεται όρθιος ή καθιστός όπου οι συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν ένταση ή σωματική κόπωση.

Γενικά σχόλια: Όπως και ο σχεδιαστής ενδυμάτων, ο σχεδιαστής-σταμπαδόρος υποδημάτων, δημιουργεί και διαμορφώνει τη μόδα και τις νέες τάσεις στο χώρο του υποδήματος, μετέχει σε εκθέσεις, διοργανώνει επιδείξεις και παρουσιάσεις, με σκοπό να επηρεάσει θετικά τη γνώμη του αγοραστικού κοινού και να προωθήσει τα μοντέλα του στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου