Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Οργανωτής συνεδρίων, εκθέσεων και εκδηλώσεων

Περιγραφή: Ασχολείται με την οργάνωση και την πραγματοποίηση συνεδρίων που σχεδιάζουν επιστημονικοί, κοινωνικοί, συνδικαλιστικοί, επαγγελματικοί σύλλογοι, ή άλλοι φορείς και ομάδες, είναι υπεύθυνος για όλα τα στάδια προετοιμασίας ενός συνεδρίου και φροντίζει για την πλήρη οργάνωση και πραγματοποίησή του. Αρχικά, έρχεται σε επαφή με το φορέα που οργανώνει το συνέδριο, ώστε να αποσαφηνιστούν οι στόχοι και ο τρόπος πραγματοποίησης του συνεδρίου, καταρτίζει το προσχέδιο οργάνωσης του συνεδρίου και το παρουσιάζει μαζί με τα οικονομικά στοιχεία στον ενδιαφερόμενο για να πάρει την τελική έγκριση, διαμορφώνει μαζί με τους υπεύθυνους του φορέα το τελικό πρόγραμμα και αναλαμβάνει τη διαφημιστική εκστρατεία για την προβολή του συνεδρίου με καταχωρήσεις σε περιοδικά, εφημερίδες, επιστολές και προσκλήσεις, καταρτίζει τον κατάλογο με τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, τα παραγγέλνει και ελέγχει την τοποθέτησή τους στο χώρο του συνεδρίου και επίσης κάνει συμφωνία για μικροφωνικές εγκαταστάσεις και εξυπηρετήσεις των συνέδρων.
Είναι υπεύθυνος για την παραλαβή των δελτίων συμμετοχής των ατόμων που θέλουν να παρακολουθήσουν, φροντίζει για τη διαμονή των συνέδρων σε ξενοδοχεία και για την ψυχαγωγία τους (εκδρομές, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους), εφόσον αυτό προβλέπεται από τον προϋπολογισμό του συνεδρίου. Προσλαμβάνει μεταφραστές, αν το συνέδριο διεξάγεται σε διάφορες γλώσσες, παρίσταται σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, ώστε να επιβλέπει την πορεία των εργασιών και να εποπτεύει για την πρόληψη πιθανών λαθών ή ελλείψεων και τέλος, αναλαμβάνει, εφόσον υπάρχει συμφωνία, τη συγκέντρωση, την απομαγνητοφώνηση και δημοσίευση των πρακτικών του συνεδρίου.

Προϋποθέσεις άσκησης: Δεν απαιτείται άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος.

Εκπαίδευση: Ο οργανωτής συνεδρίων μπορεί να έχει σπουδάσει στα αντίστοιχα τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων των Τ.Ε.Ι.. Επίσης, γνώσεις και κατάρτιση στη διαχείριση συνεδριακών εκδηλώσεων μπορούν να αποκτηθούν από ανάλογες ειδικότητες των δημοσίων ή ιδιωτικών Ι.Ε.Κ.

Σπουδαιότητα: Η δουλειά του οργανωτή συνεδρίων απαιτεί επιμονή και ψυχική αντοχή για να αντεπεξέλθει σε συνθήκες πίεσης, χρειάζεται να έχει υπολογιστική ικανότητα, ικανότητα αντίληψης χώρου και ικανότητα διεκπεραίωσης εργασιών γραφείου, να είναι εγκάρδιος, δυναμικός, ενθουσιώδης και επινοητικός, να διαθέτει ευχέρεια στο λόγο, κοινωνική επιδεξιότητα, συνέπεια, και διάθεση εξυπηρέτησης. Οι οργανωτικές ικανότητες και η ικανότητα συνεργασίας θεωρούνται απαραίτητες για την άσκηση του επαγγέλματος, καθώς και η σωματική αντοχή, επειδή χρειάζεται να μετακινείται συχνά στους συνεργαζόμενους φορείς και στους χώρους διεξαγωγής των συνεδρίων και να εργάζεται εντατικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μέλλον: Οι προοπτικές απασχόλησης του οργανωτή συνεδρίων είναι καλές, καθώς αυξάνεται η συχνότητα πραγματοποίησης ανάλογων εκδηλώσεων. Οι οικονομικές αποδοχές εξαρτώνται από την προσωπική δράση και τα προσόντα του, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά υψηλές.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί ως μισθωτός σε τουριστικά γραφεία, σε ξενοδοχεία, σε γραφεία διοργάνωσης συνεδρίων, σε συνεδριακά κέντρα, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δική του επιχείρηση.

Επαγγελματικές συνθήκες: Το επάγγελμα αυτό χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά ευθύνης και άγχους, καθώς είναι υπεύθυνος τόσο για την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου, όσο και για την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού συνέδρων. Η εργασία του γίνεται κυρίως σε γραφεία, αλλά απαιτούνται συχνές μετακινήσεις στους χώρους διεξαγωγής των συνεδρίων και για επαφές με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Συνήθως συνεργάζεται με πολύ κόσμο, πελάτες και προσωπικό, σε ακατάστατα ωράρια που εξαρτώνται από τις ανάγκες και το μέγεθος της δουλειάς που αναλαμβάνει.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Ο οργανωτής συνεδρίων εντάσσεται στο Σύνδεσμο Ελλήνων Οργανωτών Εκθέσεων και Συνεδρίων.

Γενικά σχόλια: Η οργάνωση συνεδρίων είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον επάγγελμα και μπορεί να ασκηθεί από άτομα που εργάζονται με σύστημα και μέθοδο, διαθέτουν δυναμισμό και οργανωτικές-συντονιστικές ικανότητες. Οι οργανωτές συνεδρίων χρειάζεται να διαθέτουν άνεση στις επικοινωνίες και στις δημόσιες σχέσεις, να τους αρέσει η επαφή με τον κόσμο και να είναι πρόθυμοι στο να εξυπηρετούν μεγάλες ομάδες ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου