Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Περιβαλλοντολόγος


Περιγραφή: Μελετάει τα προβλήματα του περιβάλλοντος αναζητώντας τρόπους για αποτελεσματική αντιμετώπιση τους, ερμηνεύει τα τεχνολογικά, κοινωνικά, ηθικά διαχειριστικά προβλήματα του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και συμβάλλει στη λύση τους λαμβάνοντας υπόψη του την πολυμέρεια και συνολικότητά τους. Ειδικότερα, μελετά τις σχέσεις οργανικής και ανόργανης ύλης, τις σχέσεις μεταξύ των εμβίων όντων και των οικοσυστημάτων καθώς και τις σχέσεις του φυσικού περιβάλλοντος με την ανθρώπινη κοινωνία, επεξεργάζεται και προτείνει λύσεις για τη σωστή διαχείριση των οικοσυστημάτων που να αποτρέπει την καταστροφή τους από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για την ειδικότητα αυτή δεν απαιτείται άδεια άσκησης
επαγγέλματος.
Εκπαίδευση: Είναι απόφοιτος των πανεπιστημιακών τμημάτων, Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Επίσης, σπουδές που έχουν σχέση με την τεχνολογία του περιβάλλοντος μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει στα ΤΕΙ.
Σπουδαιότητα: Απαιτούμενα προσόντα θεωρούνται η αγάπη για το περιβάλλον και την έρευνα, η ευρύτητα πνεύματος και η σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων, η ικανότητα να πείθει με τα επιχειρήματα και τις εναλλακτικές προτάσεις του τόσο το κοινό, όσο και τους παράγοντες της δημόσιας ζωής για την κρισιμότητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων και για την ανάγκη μιας από κοινού αντιμετώπισής τους. Οφείλει να παρακολουθεί συνεχώς τα νέα δεδομένα της επιστήμης του, καθώς και τα νέα προβλήματα που δημιουργούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν συχνά απρόβλεπτες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Μέλλον: Το επάγγελμα αυτό έχει δυναμική προοπτική στα πλαίσια της αυξανόμενης κοινωνικής ευαισθησίας και αναγκαιότητας για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι αμοιβές των είναι ικανοποιητικές.
Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί σε υπηρεσίες του δημοσίου, ή της τοπικής αυτοδιοίκησης που η αρμοδιότητά τους αναφέρεται στο περιβάλλον, σε διάφορες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, ή να ακολουθήσει πανεπιστημιακή σταδιοδρομία.
Επαγγελματικές συνθήκες: Εργάζεται συνήθως σε γραφείο, συχνά όμως η ανάγκη διερεύνησης και μελέτης ενός συγκεκριμένου προβλήματος τον υποχρεώνει να
εργαστεί στο ύπαιθρο κάτω από διάφορες καιρικές συνθήκες. Το ωράριο εργασίας του εξαρτάται από το φορέα απασχόλησής του, καθώς και από τις ανάγκες του έργου που αναλαμβάνει κάθε φορά.
Γενικά σχόλια: Χρειάζεται να διαθέτει ευαισθησία και ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επίσης καλή αντίληψη και εκτίμηση των περιβαλλοντικών καταστάσεων. Η επικοινωνιακή ικανότητα είναι ένα προσόν που απαιτείται ιδιαίτερα για την άσκηση του επαγγέλματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου