Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Προγραμματιστής Συστημάτων & Εφαρμογών Η/Υ

Περιγραφή: Σχεδιάζει προγράμματα Η/Υ, μετατρέπει τη λύση του αναλυτή σε λεπτομερή λογικά διαγράμματα και κωδικοποιεί τα προγράμματα στην επιλεγμένη γλώσσα προγραμματισμού, έτσι ώστε να είναι αναγνωρίσιμα απο τον Η/Υ. Ειδικότερα, λαμβάνει πληροφορίες για ένα πρόβλημα, το αναλύει, σχηματίζει το λογικό διάγραμμα και κατασκευάζει το ανάλογο πρόγραμμα Η/Υ, το οποίο μπορεί να είναι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, ένα λογιστικό σύστημα, ή ένας κειμενογράφος. Ουσιαστικά, προσαρμόζει τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών υπολογιστών στις ανάγκες του χρήστη, ασχολείται επίσης με τη μελέτη και εφαρμογή νέων συστημάτων ή με τη βελτίωση και προώθηση γνωστών εφαρμογών και ελέγχει τα προγράμματα για να βεβαιωθεί ότι τα αποτελέσματα ταιριάζουν με την πραγματικότητα και να διορθώσει τα πιθανά λάθη. Όταν το πρόγραμμα τελειοποιηθεί, συντάσσει ένα "φάκελο προγράμματος" που περιλαμβάνει όλα τα αναλυτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του προγράμματος και γραπτές οδηγίες για το χειριστή του Η/Υ. Επίσης, όταν ορισμένα από τα δεδομένα του προβλήματος αλλάξουν, πρέπει να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα & να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές. Η δουλειά του προγραμματιστή Η/Υ εξαρτάται άμεσα από τον αναλυτή, που έχει μελετήσει το πρόβλημα και έχει προσδιορίσει τη μέθοδο με την οποία θα λυθεί, έτσι συνεργάζεται μαζί του για να καταρτίσει το πρόγραμμα.

Εκπαίδευση: Σπουδές στα τμήματα πληροφορικής των Τ.Ε.Ι., ή μπορεί να έχει αποκτήσει σχετικές γνώσεις βοηθού προγραμματιστή σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. Ειδικά σεμινάρια ταχύρυθμης επιμόρφωσης, προσφέρονται και από εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρίες.

Σπουδαιότητα: Το επάγγελμα απαιτεί ερευνητικό πνεύμα, ευστροφία, ικανότητα λογικών υπολογισμών, υπομονή και ακρίβεια. Η μεγάλη συγκέντρωση & προσοχή στη λεπτομέρεια είναι ουσιώδεις, η ικανότητα επαγωγικού συλλογισμού, η αναλυτική καθαρή σκέψη, η δημιουργική φαντασία, να έχει ευχέρεια στη χρήση αριθμών και φυσικά, μεγάλη δεξιότητα στο χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επίσης, χρειάζεται να έχει διδακτική ικανότητα για να εξηγεί τα θέματα της πληροφορικής στους μη ειδικούς με αναλυτικό και κατανοητό τρόπο. Στην περίπτωση που είναι μέλος ομάδας για την πραγματοποίηση συγκεκριμένου έργου, πρέπει να είναι συνεργάσιμος και να μπορεί να αξιοποιεί τη γνώμη των άλλων.

Μέλλον: Το επάγγελμα του προγραμματιστή έχει θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας, καθώς οι εφαρμογές των Η/Υ αφορούν όλο και περισσότερους τομείς της ζωής μας. Ταυτόχρονα, αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς η προσφορά προγραμματιστών Η/Υ στην αγορά εργασίας, καλύπτοντας τις ανάγκες στις μεγάλες πόλεις αλλά αφήνοντας πολλά κενά στην περιφέρεια. Οι αμοιβές του επαγγελματία, είναι ικανοποιητικές.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Για την ειδικότητα του προγραμματιστή, δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος. Οι προγραμματιστές μπορούν να αναζητήσουν απασχόληση ως υπάλληλοι σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου, ή ως ιδιωτικοί υπάλληλοι σε επιχειρήσεις, αντιπροσωπείες, καταστήματα, οργανισμούς, εταιρίες που διαθέτουν προϊόντα πληροφορικής ή χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα, όπως τα κέντρα πληροφορικής, οι εταιρίες μηχανογραφικών εφαρμογών, τα μηχανογραφικά κέντρα τραπεζών, οργανισμών, υπουργείων, πανεπιστημίων. Μπορούν ακόμα να εργαστούν ως καθηγητές πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μετά από φοίτηση στη σχολή ΣΕΛΕΤΕ, καθώς και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, στο σχεδιασμό και στην προμήθεια προγραμμάτων σε οποιαδήποτε επιχείρηση ζητήσει τις υπηρεσίες τους.

Επαγγελματικές συνθήκες: Εργάζεται σε συνθήκες γραφείου και σχεδιαστηρίου, χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και ο χώρος εργασίας του είναι συνήθως άνετος, ωστόσο η πολύωρη άσκηση του προγραμματιστή μπροστά στον Η/Υ, μπορεί να επιφέρει σωματική και πνευματική κούραση, καθώς και πιθανότητα προβλημάτων στην όραση εξαιτίας της ακτινοβολίας που εκπέμπει η οθόνη του υπολογιστή. Πολλές φορές απαιτείται από τον προγραμματιστή να επισκεφτεί και άλλα τμήματα της εταιρίας στην οποία εργάζεται, ή να επισκεφτεί τους πελάτες στο δικό τους εργασιακό χώρο. Η εργασία του προγραμματιστή είναι αρκετά πολύπλοκη, απαιτεί μεγάλη πνευματική προσπάθεια, συνεχή προσήλωση και αυτοσυγκέντρωση και ο επαγγελματίας συνήθως, δεν ακολουθεί τα τυπικά ωράρια εργασίας. Σε περιπτώσεις φόρτου εργασίας, ή δημιουργίας πολύπλοκων προγραμμάτων, μπορεί να εργάζεται όλη την ημέρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας ακόμη, προκειμένου να ετοιμάσει και να δοκιμάσει τα προγράμματα που δημιουργεί.

Γενικά σχόλια:
Απαραίτητα προσόντα για το επάγγελμα, θεωρούνται η μεγάλη δεξιότητα στη χρήση Η/Υ και γνώση ανάλογων λογισμικών, η υπομονή, η αναλυτική ικανότητα σκέψης, καθώς και η ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης. Ο προγραμματιστής, περνά πολλές ώρες απόλυτα συγκεντρωμένος μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή κατά τη φάση δημιουργίας και ελέγχου των προγραμμάτων, που αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την απομόνωσή του από το γύρω περιβάλλον του (εργασιακό ή οικογενειακό). Διαρκώς πρέπει να ενημερώνεται και να εκπαιδεύεται πάνω στις νέες γλώσσες προγραμματισμού και στη τεχνολογία των Η/Υ που συνεχώς εξελίσσεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου