Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Πλοηγός Σκαφών Αναψυχής (Skipper)

Περιγραφή: Είναι ο κυβερνήτης μικρού ιστιοπλοϊκού ή και μηχανοκίνητου σκάφους αναψυχής, που ενοικιάζεται με την ημέρα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Χρησιμοποιεί ναυτικούς χάρτες και βιβλία-πιλότους για κάθε περιοχή, ναυτιλιακά όργανα για τη χάραξη πορείας & φορητό ασύρματο και σε περίπτωση ατυχήματος χρησιμοποιεί φαρμακευτικό υλικό για να παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Πρόκειται για ένα επάγγελμα εποχιακό με μεγάλη ζήτηση τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς σίγουρη καθημερινή απασχόληση. Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται η παραλαβή του σκάφους, ο έλεγχος της κατάστασης και του εξοπλισμού του, η προμήθεια νερού, τροφίμων και άλλων αναλωσίμων και η πλοήγηση του σκάφους σε παραλίες και λιμάνια ανάλογα με τις δυνατότητες και τις προτιμήσεις των ενοικιαστών του ή η μεταφορά των σκαφών από λιμάνι σε λιμάνι για την επιβίβαση τουριστών και η φροντίδα για την άνετη και ασφαλή μεταφορά τους. Οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες του κατά τη διάρκεια των ταξιδιών εξαρτώνται από τη συμφωνία που έχει κάνει με τους πελάτες.

Εκπαίδευση: Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα αυτό είναι απαραίτητο να έχει δίπλωμα κυβερνήτη σκάφους, καθώς και γνώσεις σχετικά με τη ναυτιλία, τη θάλασσα, τους ναυτικούς χάρτες και τη μορφολογία των νησιών και του βυθού. Εκτός από τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού υπάρχουν και Ιδιωτικές Σχολές Ναυτικών Ομίλων που παρέχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και το ανάλογο δίπλωμα. Για την άσκηση του επαγγέλματος δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη προϋπηρεσίας. Παρ' όλα αυτά, για την ασφαλή άσκηση του επαγγέλματος η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο.

Σπουδαιότητα: Χρειάζεται να διαθέτει προθυμία, κοινωνική δεξιότητα, επινοητικότητα, δυναμισμό, συνέπεια, αυτάρκεια και αγάπη για τη θάλασσα και τα ταξίδια. Απαραίτητο είναι να βρίσκεται σε καλή φυσική και σωματική κατάσταση, να διαθέτει ψυχραιμία και αντοχή, υπομονή και συγκαταβατικότητα, να είναι επιδέξιος κατά το χειρισμό των μηχανών και του εξοπλισμού του σκάφους, να διαθέτει ικανότητες για την αντιμετώπιση ειδικών μηχανικών προβλημάτων και γρήγορα αντανακλαστικά. Επίσης η γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας για την επικοινωνία με τους ξένους τουρίστες που επιβαίνουν στο σκάφος.

Μέλλον: Όσο η έλευση τουριστών στη χώρα μας μεγαλώνει, τόσο αυξάνεται η ζήτηση του επαγγέλματος, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες η ζήτηση των  ιστιοπλοϊκών και μικρών σκαφών αναψυχής συνεχώς αυξάνεται. Η αγορά εργασίας εμφανίζεται διευρυμένη και οι αποδοχές τους κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.

Επαγγελματικές συνθήκες: Εργάζεται πάνω στο σκάφος, είτε μόνος κατά τις μεταφορές σκαφών είτε με πελάτες. Το ωράριο εργασίας δεν είναι σταθερό και εξαρτάται ακόμα και από τις καιρικές συνθήκες. Το επάγγελμα αυτό απαιτεί χειρωνακτικές δεξιότητες τόσο κατά τον ελλιμενισμό, όσο και κατά την πλεύση για το χειρισμό των πανιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου