Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Ταξιδιωτικός Συνοδός & Συνοδός Δρυμών

Περιγραφή: Ασχολείται με την ξενάγηση των επισκεπτών σε αξιοθέατα, χώρους αναψυχής και εθνικούς δρυμούς. Ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες ενδιαφέρονται να θαυμάσουν από κοντά την πολιτιστική κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να μπορούν να γνωρίσουν και να ενημερωθούν για τα αξιοθέατα, τους χώρους αναψυχής ή τους εθνικούς δρυμούς των περιοχών που επισκέπτονται. Ειδικότερα, συναντά την ομάδα των τουριστών στην αρχή της περιοδείας, καλωσορίζει τους επισκέπτες και τους εξηγεί τους κανόνες ασφάλειας και τις διαδικασίες της ξενάγησης, παρέχει πληροφορίες για την ιστορία των χώρων επίσκεψης, περιγράφει τα αξιοθέατα επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία τους στο παρελθόν και στο παρόν και λύνει όλες τις απορίες των επισκεπτών. Για την εργασία του χρησιμοποιεί κιάλια, φωτογραφικές μηχανές, πυξίδα και χάρτες.

Προϋποθέσεις άσκησης: Οι απόφοιτοι πρέπει να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος από τον Ε.Ο.Τ.

Εκπαίδευση: Η εκπαίδευση παρέχεται στα δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., ή σε ταχύρρυθμα προγράμματα των Κ.Ε.Κ.

Σπουδαιότητα: Πρέπει να είναι κοινωνικός, ευχάριστος, ευγενικός, φιλικός, πρόθυμος να εξυπηρετήσει και να πληροφορήσει τους επισκέπτες που συνοδεύει, πρέπει να γνωρίζει όλους τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς, ώστε οι επισκέπτες να αισθάνονται άνετα. Ακόμη, χρειάζεται να γνωρίζει την ιστορία του χώρου επίσκεψης, να λειτουργεί συλλογικά και να συντονίζει κοινωνικές ομάδες, έχοντας το χάρισμα της αμεσότητας στην επικοινωνία. Επίσης πρέπει να διαθέτει ικανότητα αντίληψης χώρου, καλή μνήμη, υπομονή, καλή άρθρωση και ικανότητα να μιλάει με σαφήνεια. Η καλή φυσική κατάσταση και η δυνατότητα να περπατάει για πολλές ώρες, είναι απαραίτητες για να επιτύχει στη δουλειά του. Απαραίτητη είναι η καλή γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας.

Μέλλον: Οι μελλοντικές προοπτικές του επαγγέλματος διαγράφονται καλές, αλλά εξαρτώνται από τη συνολική πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα. Οι αμοιβές του επαγγελματία θεωρούνται ικανοποιητικές.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί σε μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία και ως ελεύθερος επαγγελματίας, να συνεργαστεί με τουριστικά γραφεία ή με τις υπηρεσίες του ΕΟΤ.

Επαγγελματικές συνθήκες:
Η απασχόληση του είναι συνήθως εποχιακή. Κατά τους μήνες της τουριστικής περιόδου ταξιδεύει και μιλάει για πολλές ώρες κάθε ημέρα, ενώ εργάζεται Κυριακές και αργίες, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο. Είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας και επαφής με ξένους. Η εργασία οδηγεί τον ξεναγό σε ανοιχτούς χώρους που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, όπως φαράγγια, δάση, εθνικοί δρυμοί.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Οι απόφοιτοι ανήκουν στο Εμπορικό Επιμελητήριο. Υπάρχει η Πανελλήνια Ένωση Επιμελητών Ξεναγών Εθνικών Δρυμών και το Σωματείο Ελλήνων Ξεναγών όπου η εγγραφή είναι προαιρετική.

Γενικά σχόλια: Είναι ένα ενδιαφέρον επάγγελμα, που ασκείται από άτομα που αγαπούν τα ταξίδια, τη φύση, την ιστορία και την παράδοση, που διαθέτουν άνεση στο λόγο και στις επαφές με πολλά και διαφορετικά άτομα, καθώς και το χάρισμα της επικοινωνίας και μετάδοσης πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου