Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τεχνικός Αερίων Καυσίμων

Περιγραφή: Ασχολείται με την εγκατάσταση δικτύων φυσικού αερίου και υγραερίου για οικιακή, επαγγελματική και βιομηχανική χρήση, με την εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή συσκευών καύσης, όπως λέβητες, καυστήρες, κουζίνες, που χρησιμοποιούνται σε σπίτια αλλά & σε χώρους μαζικής εστίασης (στρατώνες, νοσοκομεία, κατασκηνώσεις), και έχει την ευθύνη για τη σωστή λειτουργία του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου κίνησης αυτοκινήτων και φορτηγών. Εξηγεί στους χρήστες των συσκευών τεχνικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία τους και τους ενημερώνει για όλους τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της λανθασμένης χρήσης τους. Για την εργασία του χρησιμοποιεί συσκευές ανάλυσης καύσης, μηχανολογικό εξοπλισμό, ειδικά εργαλεία  επεξεργασίας σωλήνων, φορητές συσκευές οξυγόνου και ειδικά μέσα προστασίας, όπως φόρμες, μάσκες, ειδικά γυαλιά και παπούτσια. Οι ασφαλείς και καλά οργανωμένες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση ενέργειας, για το λόγο αυτό το επάγγελμα του τεχνικού αερίων καυσίμων είναι πολύ σημαντικό.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτείται αντίστοιχη άδεια.

Εκπαίδευση: Μπορεί κανείς να ειδικευτεί στα δημόσια ή στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Σπουδαιότητα: Η εργασία του τεχνικού αερίων καυσίμων απαιτεί υπευθυνότητα, ευσυνειδησία, κριτική και αναλυτική σκέψη, επινοητικότητα και κοινωνική δεξιότητα, συνέπεια και ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων από πιθανή διαρροή αερίων. Επίσης χρειάζεται να διαθέτει υπολογιστική και μηχανική ικανότητα, ικανότητα αντίληψης του χώρου, σωματική υγεία και αντοχή, καθώς και επιδεξιότητα στις λεπτές κινήσεις των χεριών και των δακτύλων.

Μέλλον: Οι προοπτικές απασχόλησης των επαγγελματιών του κλάδου εμφανίζονται θετικές, λόγω της ολοκλήρωσης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς επίσης της ευρείας εφαρμογής στον επαγγελματικό και βιομηχανικό τομέα.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί σε κοινωφελείς οργανισμούς, σε βιομηχανίες, σε εταιρίες εγκατάστασης, επισκευής και συντήρησης δικτύων, σε επιχειρήσεις εμπορίας, συντήρησης και επισκευής συσκευών καύσης με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία αυτή είναι χειρωνακτική, απαιτεί καθημερινά πολλές ώρες ορθοστασίας, καθώς και μετακινήσεις στους χώρους όπου εγκαθίστανται τα δίκτυα. Εργάζεται ατομικά ή σε συνεργασία με άλλους τεχνικούς και έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο, δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, καθώς αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του έργου που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας, και δουλεύει συνήθως σε εξωτερικούς χώρους. Οι συνθήκες εργασίας του μπορούν να χαρακτηριστούν ανθυγιεινές, λόγω πιθανότητας εισπνοής ή διαρροής αερίων. Στην περίπτωση εργασίας σε αγωγούς που μεταφέρουν αέριο με πίεση, οι συνθήκες εργασίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Οι τεχνικοί αερίων καυσίμων εγγράφονται στο Πανελλήνιο Σωματείο Τεχνικών Αερίων Καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου