Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τεχνικός Ελέγχου Υλικών

Περιγραφή: Ασχολείται με τις μεθόδους χημικής ανάλυσης και τη δειγματοληψία υλικών, τα οποία στη συνέχεια εξετάζει στο εργαστήριο για να διαπιστώσει τις ιδιότητές τους. Προτείνει εναλλακτικές επιλογές για τη χρησιμοποίηση υλικών στην παραγωγή και βοηθά στο να επιλεγούν τα κατάλληλα υλικά για κάθε χρήση, συμβάλλοντας κατ' αυτό τον τρόπο στην οικονομία της παραγωγής και στην προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, αξιοποιεί τις γνώσεις του σχετικά με τις φυσικές και μηχανικές ιδιότητες των διαφόρων φυσικών και τεχνητών υλικών και επιδεικνύει την επικινδυνότητα τους συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια και στην τήρηση των συνθηκών υγιεινής του εργαστηρίου. Ειδικότερα, παίρνει δείγματα του υλικού που θα ελεγχθεί, κάνει τις δοκιμές των υλικών, ελέγχει, προετοιμάζει και συντηρεί τον εξοπλισμό για τον έλεγχο των προϊόντων.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα αυτό δεν απαιτείται αντίστοιχη άδεια.

Εκπαίδευση: Μπορεί κανείς να ειδικευτεί σε αντίστοιχα τμήματα των δημοσίων και ιδιωτικών ΙΕΚ.

Σπουδαιότητα: Χρειάζεται να διαθέτει ευαισθησία για το περιβάλλον, υπευθυνότητα, τεχνική αντίληψη, να είναι προσεκτικός και ακριβής στο χειρισμό ειδικών οργάνων και να διαθέτει ικανότητα συνεργασίας με άλλους εργαζόμενους.

Μέλλον: Η αγορά εργασίας για τους τεχνικούς ελέγχου υλικών εμφανίζεται δυναμική, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη την αυξανόμενη κοινωνική ευαισθησία και την αναγνώριση της αναγκαιότητας προστασίας του περιβάλλοντος.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί σε εργαστήρια δομικών υλικών, στο τμήμα ελέγχου ποιότητας βιομηχανικών μονάδων, σε μεταλλουργίες, βιομηχανίες τσιμέντων, χρωμάτων, κεραμικών ειδών.

Επαγγελματικές συνθήκες: Εργάζεται σε εργαστηριακούς χώρους, όπου συνήθως τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι για την υγεία. Μπορεί, επίσης, να εργαστεί και σε εξωτερικούς χώρους για τη δειγματοληψία υλικών, καθώς και να πραγματοποιεί ταξίδια για τον ίδιο σκοπό.

Γενικά σχόλια: Ο τεχνικός ελέγχου υλικών χάρη στις εξειδικευμένες γνώσεις του εργάζεται με επιστημονικό τρόπο και βοηθά στο να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα υλικά, συμβάλλοντας κατ' αυτό τον τρόπο στην οικονομία της παραγωγής και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου