Κυριακή 26 Μαΐου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τεχνολόγος Βιομηχανικού Σχεδιασμού

Περιγραφή: Ασχολείται με τη σχεδίαση βιομηχανικών προϊόντων (ιατρικά μηχανήματα, σκεύη, εξαρτήματα). Ειδικότερα, συζητά με τον πελάτη για το προϊόν που πρόκειται να αναλάβει να δημιουργήσει και τις ιδιαιτερότητές του, παράλληλα ενημερώνεται για τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του πελάτη του καθώς και για το οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί. Στη συνέχεια, δημιουργεί τα προσχέδια και τα παρουσιάζει στον πελάτη, ο οποίος επιλέγει το προσχέδιο που τον ικανοποιεί περισσότερο, το οποίο κατόπιν σχεδιάζεται και αποτυπώνεται με μοντελιστικές τεχνικές σε τρισδιάστατη μορφή στον Η/Υ. Παρακολουθεί και επιβλέπει την κατασκευή των παραγόμενων προϊόντων και, αν απαιτηθεί, προχωρά σε τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου. Κατά την άσκηση της εργασίας του χρησιμοποιεί Η/Υ με ανάλογο λογισμικό για τα τρισδιάστατα σχέδια, καθώς και διάφορα υλικά σχεδιασμού.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτείται αντίστοιχη άδεια, όμως, μπορεί να πάρει άδεια από το Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο ως σχεδιαστές.

Σπουδαιότητα: Είναι απαραίτητο να διαθέτει δημιουργική φαντασία και υψηλό αισθητικό κριτήριο, ώστε να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τις νέες αισθητικές τάσεις ή τις ανάγκες που διαμορφώνονται και να τις καλύπτει με τις δημιουργίες του. Χρειάζεται να διαθέτει επιμονή, υπομονή και παρατηρητικότητα, υπολογιστική και μηχανική ικανότητα, επιδεξιότητα στα χέρια, ικανότητα αντίληψης του χώρου και των μορφών, ικανότητα σχεδιαστικής έκφρασης και οξεία αντίληψη της ισορροπίας των όγκων και των χρωμάτων. Τέλος, χρειάζεται να είναι δραστήριος και να διαθέτει ικανότητες επικοινωνίας και πειθούς.

Μέλλον: Πρόκειται για καινούργιο επάγγελμα στην αγορά εργασίας, για το οποίο οι προοπτικές απασχόλησης διαγράφονται ικανοποιητικές.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορούν να εργαστούν σε βιομηχανίες και σε επιχειρήσεις, καθώς και ως ελεύθεροι επαγγελματίες διατηρώντας δικό τους γραφείο.

Επαγγελματικές συνθήκες:
Συχνά εργάζεται κάτω από συνθήκες πίεσης, έντασης και άγχους. Όταν πρόκειται να παραδώσει κάποιο έργο, το ωράριο εργασίας του συχνά υπερβαίνει το τυπικό οχτάωρο. Δουλεύει ατομικά ή σε συνεργασία με άλλους ειδικούς. Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται και οι συχνές επαφές με πελάτες και στελέχη βιομηχανιών, ενώ απαραίτητη είναι η συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στο αντικείμενο εργασίας του. Όταν σχεδιάζει, εργάζεται σε περιβάλλον γραφείου & όταν επιβλέπει την εφαρμογή των σχεδίων κατασκευής βιομηχανικών προϊόντων βρίσκεται συνήθως στους χώρους παραγωγής. Γενικότερα, το περιβάλλον εργασίας του μπορεί να χαρακτηριστεί υγιές και χωρίς κινδύνους.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Δεν υπάρχει επαγγελματικό επιμελητήριο ή σύλλογος για τους επαγγελματίες τεχνολόγους βιομηχανικού σχεδιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου