Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τεχνολόγος Ενεργειακής Τεχνικής

Περιγραφή: Ασχολείται με το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση, την επισκευή και την εποπτεία του μηχανολογικού και του ηλεκτρολογικού μέρους της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Στις δραστηριότητες του περιλαμβάνονται οι επιμετρήσεις (υπολογισμοί για να καθοριστεί η ποσότητα των υλικών που χρειάζονται για μια κατασκευή), η δημιουργία σκαριφημάτων (προσχεδίων), η επίβλεψη  ηλεκτρομηχανολογικών έργων (κλιματισμός, ύδρευση, θέρμανση, αποχέτευση), καθώς και η εκπόνηση μελετών και οι ενέργειες για την μηχανολογικού και του ηλεκτρολογικού μέρους της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο της εργασίας του χρησιμοποιεί Η/Υ, μετροταινίες και είδη σχεδίασης.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται η έκδοση αντίστοιχης άδειας, η οποία χορηγείται από τη Διεύθυνση Βιομηχανίας.

Εκπαίδευση: Είναι απόφοιτος του τμήματος Ενεργειακής Τεχνικής των Τ.Ε.Ι. Κατά τη διάρκεια των σπουδών στο τμήμα αυτό, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να ειδικευτούν στην Ενεργειακή Μηχανολογία ή στην Ενεργειακή Ηλεκτρολογία, ανάλογα με τα μαθήματα που θα επιλέξουν. Δεν υπάρχει, όμως, κάποια διαφοροποίηση στο πτυχίο που αποκτούν οι απόφοιτοι.

Σπουδαιότητα: Χρειάζεται να διαθέτει ευσυνειδησία, υπευθυνότητα, δυναμισμό, συνέπεια, ηρεμία, δεξιότητα στο σχεδιασμό μέσω Η/Υ,  μεθοδικότητα και τάξη κατά την εκτέλεση των εργασιών. Ακόμη, χρειάζεται να γνωρίζει τη νομοθεσία που αναφέρεται στα δημόσια και ιδιωτικά έργα, αλλά και να παρακολουθεί τις αλλαγές που γίνονται κατά καιρούς. Η γνώση ξένων γλωσσών μπορεί να συμβάλει στην επαγγελματική του ανέλιξη.

Μέλλον:
Οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται θετικές, ενώ οι αποδοχές τους μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικές. Όταν εργάζονται στο δημόσιο τομέα λαμβάνουν επιδόματα (θέσης, απασχόλησης, κίνησης), ενώ στον ιδιωτικό τομέα   συνήθως εργάζονται και με ποσοστά.

Περιβάλλον ενασχόλησης:
Μπορούν να εργαστούν στα σχετικά υπουργεία και οργανισμούς, σε δήμους, σε τεχνικές υπηρεσίες δημόσιων υπηρεσιών, σε εργοληπτικές εταιρείες συντήρησης και κατασκευής ηλεκτρικών δικτύων ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Επίσης, στην εκπαίδευση ως καθηγητές (μετά από φοίτηση στην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ).

Επαγγελματικές συνθήκες:
Έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, τη λειτουργία και την εποπτεία των έργων που αναλαμβάνει. Εργάζεται κυρίως ατομικά στο γραφείο του αλλά και σε εργοτάξιο, από το πρόγραμμα του δε λείπουν οι μετακινήσεις, αφού συχνά χρειάζεται να επισκεφθεί διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου για τις ανάγκες των έργων που αναλαμβάνει, όπως και όταν αναλαμβάνει έργα μακριά από τον τόπο διαμονής του. Οι συνθήκες & το ωράριο εργασίας του ποικίλουν ανάλογα με το χώρο απασχόλησής του.

Επαγγελματικές οργανώσεις:
Ο φορέας που τους εκπροσωπεί είναι η Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.).

Γενικά σχόλια: Η συνεχής ενημέρωση στις νέες ενεργειακές τεχνικές, καθώς και η ευχέρεια στη χρήση σχεδιαστικών προγραμμάτων μέσω Η/Υ, θεωρούνται σημαντικά προσόντα για τον επαγγελματία Τεχνολόγο ενεργειακής τεχνικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου