Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τεχνολόγος Ακτινολογίας

Περιγραφή: Χειρίζεται ραδιολογικά και ακτινολογικά μηχανήματα για την εκτύπωση ακτινογραφιών, που συμβάλλουν στη διάγνωση ασθενειών και στη χάραξη της θεραπευτικής αγωγής για αρρώστους. Οι συνήθεις εργασίες του είναι η προετοιμασία του ασθενή για τη λήψη της ακτινογραφίας, η χορήγηση ύστερα από υπόδειξη του γιατρού ειδικών φαρμάκων που βοηθούν στην ακτινοσκόπηση, η κατάλληλη τοποθέτηση του ασθενή στο ακτινολογικό μηχάνημα μπροστά στη μηχανή λήψης και η ρύθμιση της έντασης της ακτινοβολίας του ακτινογραφικού ή ραδιολογικού μηχανήματος. Μετά τη λήψη της ακτινογραφίας εμφανίζει το φιλμ το τοποθετεί στο αρχείο των ασθενών και φροντίζει να διατηρούνται τα ακτινολογικά μηχανήματα σε καλή κατάσταση. Κατά την άσκηση της εργασίας του χρησιμοποιεί φάρμακα και οξέα.

Εκπαίδευση: Για το επάγγελμα αυτό χρειάζεται πτυχίο του τμήματος Ακτινολογίας - Ραδιολογίας των Τ.Ε.Ι., ή απολυτήριο Τ.Ε.Ε. ή δίπλωμα Ι.Ε.Κ. στο αντικείμενο των ιατρικών συσκευών απεικονίσεων ή ακτινοθεραπείας. Απαραίτητη είναι η γνώση ξένων γλωσσών και κυρίως της αγγλικής, αφού στα περισσότερα ιατρικά μηχανήματα οι οδηγίες αναγράφονται στη γλώσσα αυτή.

Σπουδαιότητα: Οφείλει να είναι άτομο υπεύθυνο και προσεκτικό για το σωστό και ασφαλή χειρισμό μηχανημάτων με ακτινοβολία, να έχει υπομονή και δεξιότητες επικοινωνίας με τους συνεργάτες του καθώς και με τους ασθενείς. Ακόμη, οφείλει να συναισθάνεται τον κίνδυνο από τις ακτινοβολίες και τις συνέπειές τους στον ανθρώπινο οργανισμό για να προστατεύει τον εαυτό του, τους συνεργάτες του, όπως και τους ασθενείς. Χρειάζεται να διαθέτει τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορεί να χειρίζεται πολύπλοκα μηχανήματα, καθώς το συγκεκριμένο επάγγελμα περιλαμβάνει τη χρήση οργάνων υψηλής τεχνολογίας, που διαρκώς εξελίσσονται και ανανεώνονται, οφείλει να ενημερώνεται για τις εξελίξεις και να εκπαιδεύεται στα μηχανήματα νέας τεχνολογίας και στις εναλλακτικές μεθόδους που αναπτύσσονται.

Μέλλον: Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για εξεύρεση εργασίας στο χώρο αυτό και με τις νέες εφαρμογές στην ιατρική τεχνολογία και θεραπευτική αναμένεται να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας. Οι αμοιβές των είναι σχετικά καλές, ιδιαίτερα για όσους γνωρίζουν τη λειτουργία των μηχανημάτων αξονικής τομογραφίας και ραδιοϊσοτόπων. Οι απασχολούμενοι στον κλάδο των πωλήσεων μπορούν να πετύχουν πολύ υψηλές αποδοχές, όταν αμείβονται με ποσοστά για τις πωλήσεις. Στην περίπτωση αυτή, περιλαμβάνει και πολλές μετακινήσεις και εξειδικευμένη γνώση, όχι μόνο σε σχέση με το αντικείμενο, αλλά και με την προώθηση ανάλογων προϊόντων στην αγορά.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Στον πτυχιούχο ακτινολογίας - ραδιολογίας Τ.Ε.Ι. χορηγείται άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη Νομαρχία. Το επάγγελμα εκπροσωπείται από την ΠΟΕΔΗΝ. Οι πτυχιούχοι ακτινολογίας - ραδιολογίας μπορούν να εργαστούν σε εργαστήρια απεικονίσεων, υπολογιστικής τομογραφίας, πυρηνικής ιατρικής, ακτινοθεραπείας και υπερηχογραφίας νοσοκομείων, κλινικών και ασφαλιστικών ιδρυμάτων, σε βιοτεχνίες ή βιομηχανίες κατασκευής / συναρμολόγησης ιατρικών μηχανημάτων & σε αντιπροσωπείες.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία του είναι απαιτητική όσον αφορά το χειρισμό και τη συντήρηση ή την επισκευή πολύπλοκων μηχανημάτων. Ο τεχνολόγος που εργάζεται σε περιβάλλον εργαστηρίου, έρχεται σε καθημερινή επαφή με μηχανήματα που εκπέμπουν ραδιενέργεια. Παρά τα μέτρα ασφαλείας που υποχρεωτικά λαμβάνονται, το επάγγελμα καθίσταται ανθυγιεινό μετά από μερικά χρόνια εργασίας σε αυτό.

Γενικά σχόλια: Με τις τεχνικές του γνώσεις και τους κατάλληλους χειρισμούς των μηχανημάτων, εκτυπώνει ακτινογραφίες διαφόρων ειδών που βοηθούν το γιατρό στη διάγνωση ασθενειών, οργανικών προβλημάτων και στην πορεία της θεραπευτικής αγωγής που θα ακολουθήσει ο ασθενής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου