Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τεχνικός Οργάνων Μετρήσεων

Περιγραφή: Κατασκευάζει, συντηρεί και ελέγχει όργανα μετρήσεων, όπως θερμόμετρα, αμπερόμετρα, μανόμετρα, βολτόμετρα και ειδικότερα όργανα τα οποία μετρούν, σύμφωνα με ειδικές προδιαγραφές, διάφορα μεγέθη, όπως θερμοκρασία, μάζα, πίεση, συχνότητες ρεύματος, μήκος, ροπή. Κάνει έλεγχο και διακρίβωση στα όργανα μέτρησης, δηλαδή πιστοποιεί την καλή τους λειτουργία συγκρίνοντάς τα με πρότυπα όργανα ακριβείας που χρησιμοποιούνται σε διεθνή κλίμακα. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του χρησιμοποιεί πρότυπα όργανα ακριβείας για σύγκριση και ρύθμιση οργάνων μέτρησης διάφορων μεγεθών, καθώς και βοηθητικές συσκευές, όπως ειδικά μπάνια με λάδι σιλικόνης για τα θερμόμετρα, ηλεκτρικές μηχανές για έλεγχο της θερμοκρασίας, φούρνους, H/Y και άλλα. Μπορεί να ασχοληθεί με όργανα αεροσκαφών, μετά από εκπαίδευση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ή να εξειδικευθεί σε άλλα αντικείμενα και να γίνει, π.χ. διακριβωτής ηλεκτρονικών οργάνων, διακριβωτής φυσικών μεγεθών κ.ά.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτείται αντίστοιχη άδεια.

Εκπαίδευση: Μπορεί κανείς να ειδικευτεί σε αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΕ, των Ι.Ε.Κ. και των Τ.Ε.Ι. Επίσης, μπορούν να ασχοληθούν και οι απόφοιτοι τμημάτων του Πολυτεχνείου, όπως π.χ. του τμήματος των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Σπουδαιότητα: Χρειάζεται να είναι ακριβής, προσεκτικός και συνεπής. Κατά την κατασκευή, τις ρυθμίσεις και τον έλεγχο των οργάνων, απαιτείται παρατηρητικότητα, προσοχή στη λεπτομέρεια, δεξιοτεχνία και σταθερότητα στις κινήσεις των χεριών, υπομονή, κριτική σκέψη, υπολογιστική ικανότητα στα μικρομεγέθη, μαθηματική και μηχανική ικανότητα, η γνώση μιας ξένης γλώσσας και η ευχέρεια στη χρήση Η/Υ.

Μέλλον: Οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται θετικές, αφού οι ανάγκες για επαγγελματίες του είδους στην αγορά εργασίας είναι μεγάλες ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν πολλοί ειδικευμένοι τεχνικοί στο αντικείμενο αυτό.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε βιομηχανίες κατασκευής οργάνων μέτρησης, στη Δ.Ε.Η., στην Ε.Α.Β., σε εργαστήρια διακριβώσεων και επισκευών οργάνων ή να ανοίξει δικό του εργαστήριο.

Επαγγελματικές συνθήκες: Μπορεί να εργαστεί και ατομικά και ομαδικά. Η εργασία του απαιτεί χειρωνακτικές δεξιότητες και αρκετές ώρες ορθοστασίας. Αρκετές φορές χρειάζεται να ταξιδεύει προκειμένου να ενημερωθεί ή να παρακολουθήσει κάποιο ειδικό πρόγραμμα σχετικά με τη δουλειά του ή να αναζητήσει ειδικά υλικά. Εργάζεται σε εσωτερικούς εργαστηριακούς χώρους, ανάλογα με το ειδικότερο αντικείμενο ενασχόλησης, π.χ. όργανα μέτρησης ραδιενέργειας.

Γενικά σχόλια: Κατά την κατασκευή, ρύθμιση και έλεγχο των ειδικών οργάνων μέτρησης απαιτούνται λεπτομερείς, ακριβείς και επιδέξιοι χειρισμοί. Χρειάζεται να είναι προσεκτικοί, παρατηρητικοί και να διαθέτουν ευχέρεια στη χρήση του ειδικού εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την εκτέλεση της εργασίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου