Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τεχνίτης Ψηφιδωτών

Περιγραφή: Συνθέτει διακοσμητικές παραστάσεις από μικρά κομμάτια γυαλιού, σμάλτου, μαρμάρου ή πηλού που τοποθετούνται σε πατώματα, τοίχους, χωρίσματα, τραπέζια ή διακοσμητικές επιφάνειες. Για να κατασκευάσει ένα ψηφιδωτό επιλέγει αρχικά το σχέδιο που θα χρησιμοποιήσει, στη συνέχεια το μεταφέρει περνώντας με κόλλα την επιφάνεια ενός στρατσόχαρτου, πάνω στο οποίο έχουν σχεδιαστεί αντίστροφα τα κομμάτια του σχεδίου στις κανονικές τους διαστάσεις. Ξεκινά την κατασκευή του ψηφιδωτού, επιλέγοντας το χρώμα και τον τύπο του κομματιού που ταιριάζει σε κάθε μία συγκεκριμένη θέση σύμφωνα με το σχέδιο, στη συνέχεια, κόβει ή σπάει ψηφίδες από το υλικό που χρησιμοποιεί, στο κατάλληλο σχήμα και μέγεθος, χρησιμοποιώντας κόπτη και σφυρί. Τοποθετεί την κάθε ψηφίδα με την μπροστινή της επιφάνεια προς το στρατσόχαρτο που είναι καλυμμένο με κόλλα, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά του ή τσιμπιδάκι. Τοποθετεί τα μέρη του σχεδίου που έχουν ολοκληρωθεί στην επιφάνεια που θα διακοσμήσουν, την οποία προηγουμένως έχει καλύψει με τσιμέντο και αφαιρεί το στρατσόχαρτο και τέλος, καλύπτει με χρωματιστό τσιμεντοκονίαμα τους αρμούς μεταξύ των ψηφίδων και καθαρίζει την επιφάνεια με ένα υγρό πανί. Το ολοκληρωμένο έργο χρειάζεται κάποιες μέρες για να στεγνώσει και να στερεοποιηθεί.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για την ειδικότητα του τεχνίτη ψηφιδωτών δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Εκπαίδευση: Είναι απόφοιτος των Σχολών Καλών Τεχνών που έχει εξειδικευτεί στην κατασκευή και τη συντήρηση ψηφιδωτών. Επίσης, μπορεί να εκπαιδευτεί  σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), ή και να μαθητεύσει κοντά σε έμπειρους τεχνίτες.

Μέλλον: Οι αμοιβές θεωρούνται ικανοποιητικές, ειδικά αν έχει αποκτήσει φήμη στο χώρο του.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Απασχολούνται σε εργαστήρια συντήρησης και κατασκευής ψηφιδωτών ή στο δικό τους εργαστήριο ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Αρκετές από τις παραγγελίες που δέχονται προέρχονται από εκκλησιαστικούς χώρους αλλά και από αρχιτέκτονες και διακοσμητές, που χρησιμοποιούν τα ψηφιδωτά στα οικοδομήματα που κατασκευάζουν. Η συντήρηση ψηφιδωτών ευρημάτων αποτελεί έναν πιθανό χώρο απασχόλησης των ειδικών, συνδέεται όμως άμεσα με τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους όπου βρίσκονται τα ευρήματα.

Επαγγελματικές συνθήκες: Δουλεύει συνήθως μόνος του, με προσήλωση, ακρίβεια, υπομονή και προσοχή, επιδεξιότητα και φαντασία και αφιερώνει πολύ χρόνο εκτελώντας λεπτές και ακριβείς κινήσεις των χεριών. Δημιουργεί ανάγλυφες παραστάσεις από ψηφίδες, συνδυάζοντας αρμονικά, υλικά χρώματα και σχέδια. Πρέπει να εργάζεται σε καλά φωτισμένο εργαστήριο.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Οι απόφοιτοι των Σχολών Καλών Τεχνών είναι μέλη του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου