Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης & Κλιματισμού

Περιγραφή: Τοποθετεί, συντηρεί και επισκευάζει συστήματα και μηχανήματα ψύξης, εξαερισμού και κλιματισμού σε κατοικίες, γραφεία, βιομηχανίες, νοσοκομεία και άλλους δημόσιους χώρους. Μπορεί να εξειδικευτεί στην εγκατάσταση, επισκευή και συντήρηση συγκεκριμένων συστημάτων, συσκευών και μηχανημάτων, όπως π.χ. ψυγεία, μηχανήματα κλιματισμού-εξαερισμού κλπ. Πριν αρχίσει τις εργασίες εγκατάστασης, μελετά τα σχέδια εγκατάστασης, τις προδιαγραφές των μηχανημάτων και τις σχετικές οδηγίες, σημειώνει τις θέσεις στις οποίες θα τοποθετηθούν τα μηχανήματα, τα συνδέει με τις σωληνώσεις, δοκιμάζει και ελέγχει τη στεγανότητα και την καλή λειτουργία της όλης εγκατάστασης. Επίσης, κάνει περιοδική συντήρηση των μηχανημάτων και επισκευάζει οποιαδήποτε βλάβη παρουσιαστεί. Μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι οι σωληνοκόφτες, οι αντλίες, τα κλειδιά όλων των τύπων, οι σκάλες, τα όργανα μετρήσεων.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για την εξάσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτείται αντίστοιχη άδεια. Νομικοί ή τυπικοί περιορισμοί δεν υπάρχουν, όπως επίσης δεν υπάρχει υποχρέωση να ανήκει κανείς σε κάποιο Επαγγελματικό Επιμελητήριο ή Σύλλογο.

Εκπαίδευση: Για να ειδικευτεί κανείς στο επάγγελμα μπορεί να φοιτήσει σε αντίστοιχα τμήματα των δημοσίων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. και των Τ.Ε.Ε.. Επίσης γνώσεις μπορεί να αποκτήσει κανείς με μαθητεία κοντά σε πεπειραμένο επαγγελματία.

Σπουδαιότητα: Πρέπει να διαθέτει επιδεξιότητα και σταθερότητα στις κινήσεις των χεριών, ευλυγισία, καλή υγεία, σωματική αντοχή, μηχανική ικανότητα, ικανότητα αντίληψης του χώρου, τεχνική αντίληψη και παρατηρητικότητα. Τέλος, χρειάζεται να ενημερώνεται συνεχώς για τα νέα συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά και να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο των ψυκτικών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων.

Μέλλον: Η ανάγκη κλιματισμού & εξαερισμού των εσωτερικών χώρων, οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας αλλά και η γενικότερη άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη διαμορφώνουν θετικές προοπτικές για τους επαγγελματίες του είδους. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος. Οι έμπειροι και δραστήριοι τεχνίτες δεν συναντούν κανένα πρόβλημα για εξεύρεση και διατήρηση εργασίας. Οι αποδοχές των τεχνικών εγκαταστάσεων ψύξης και κλιματισμού που εργάζονται στο δημόσιο τομέα είναι σταθερές, ενώ οι αποδοχές όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα είναι ανάλογες των προσόντων και της εμπειρίας τους.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί σε μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις κατασκευής και επισκευής ψυκτικών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων ως συντηρητής. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να φτάσει έως το βαθμό του προϊστάμενου τμήματος. Ακόμα, μπορεί να απασχοληθεί σε εταιρίες εμπορίας κλιματιστικών ή σε επιχειρήσεις επισκευής και συντήρησης κλιματιστικών συσκευών ή ως ελεύθερος επαγγελματίας δημιουργώντας το δικό του εργαστήριο ή επιχείρηση.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία αυτή είναι χειρωνακτική και διακρίνεται για την πολυπλοκότητά της, ενώ διεξάγεται σχεδόν αποκλειστικά στους χώρους εγκαταστάσεων. Συνήθως, συνεργάζεται με άλλους τεχνικούς ή βοηθούς για την τοποθέτηση των μηχανημάτων και των σωληνώσεων. Στη δουλειά του χρησιμοποιεί πολλά εργαλεία, απλά ή σύνθετα, τα οποία απαιτούν προσοχή κατά το χειρισμό τους. Ως ελεύθερος επαγγελματίας εργάζεται σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. Οι συνθήκες εργασίας του ποικίλλουν και εξαρτώνται από το χώρο που εργάζεται κάθε φορά, καθώς και από τις καιρικές συνθήκες. Στις επιχειρήσεις κατασκευής & συντήρησης ψυκτικών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων εργάζεται σε περιβάλλον με πολύ θόρυβο και υγρασία. Το ωράριο απασχόλησής τους εξαρτάται από το αν εργάζεται στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου