Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τεχνικός Ασφαλείας Δικτύων Η/Υ

Περιγραφή: Εφαρμόζει τεχνικές με στόχο την προστασία και την ασφάλεια των αρχείων δικτύων υπολογιστών, ασχολείται με την προστασία της μεταφοράς δεδομένων μεταξύ υπολογιστών που επικοινωνούν μέσω δικτύου, εφαρμόζει τεχνικές που διασφαλίζουν την ακεραιότητα των αρχείων και προτείνει τρόπους ανάπτυξης των εφαρμογών των εταιρειών, συνεργάζεται άμεσα με τη διοίκηση και με τον αναλυτή συστημάτων εφαρμογών προκειμένου να είναι πάντα ενήμερος για τις ανάγκες της εταιρείας και να μπορεί να προτείνει εφαρμογές που θα επιτρέπουν την ασφαλή λειτουργία των συστημάτων. Χρειάζεται να ενημερώνεται διαρκώς, δεδομένου ότι οι εξελίξεις στο χώρο των Η/Υ είναι ταχύτατες. Για τη δουλειά του χρησιμοποιεί Η/Υ, εκτυπωτή, προγράμματα τεχνικής υποστήριξης δικτύων και άλλα συμπληρωματικά εξαρτήματα.

Εκπαίδευση: Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται πτυχίο τμήματος Πληροφορικής ή Μηχανικού Υπολογιστών των Α.Ε.Ι. ή των Τ.Ε.Ι. Επίσης, μπορεί κανείς να ειδικευτεί στα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. και στα Τ.Ε.Ε.

Σπουδαιότητα: Πρέπει να είναι επινοητικός, οργανωτικός, συνεπής, υπομονετικός και να διαθέτει πνεύμα συνεργασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενασχόληση με το επάγγελμα είναι η δεξιότητα χρήσης Η/Υ και ηλεκτρονικών μέσων, καθώς και η υπολογιστική & μαθηματική ικανότητα και η ευχέρεια στην αντίληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων.

Μέλλον: Εξαιτίας της σημαντικότητας του θέματος της ασφάλειας των πληροφοριακών δικτύων, οι προοπτικές στην αγορά εργασίας εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές.

Περιβάλλον ενασχόλησης:
Μπορούν να απασχοληθούν ως υπάλληλοι σε οποιαδήποτε εταιρεία διαθέτει μηχανογράφηση ή σε οποιονδήποτε οργανισμό του δημοσίου, σε τράπεζες, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα στα τμήματα δικτύων των οργανισμών αυτών, σε εταιρείες του χώρου της μηχανογράφησης που αναπτύσσουν μηχανογραφικές εφαρμογές και τέλος, μπορούν εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δημιουργώντας δική τους επιχείρηση.

Επαγγελματικές συνθήκες: Πρόκειται για εργασία δύσκολη και πολύπλοκη, με αρκετό άγχος και ευθύνες. Συνεργάζεται με άλλα άτομα που εργάζονται στον ίδιο χώρο αλλά και με τους υπευθύνους άλλων τμημάτων της εταιρείας, σε περιβάλλον γραφείου και σε κλειστό χώρο όπου βρίσκονται τα υπολογιστικά συστήματα. Πρόκειται για καθιστική εργασία, που απαιτεί πολλές ώρες απασχόλησης μπροστά στους υπολογιστές, πράγμα που συχνά προκαλεί σωματική και πνευματική κούραση. Επίσης, η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι υπολογιστές προκαλεί πολλές φορές προβλήματα στην όραση. Το ωράριο απασχόλησης εξαρτάται από το φορέα απασχόλησης και τον όγκο εργασίας. Εξάλλου, όταν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα στην ασφάλεια ενός δικτύου, το ωράριο εργασίας παρατείνεται ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του προβλήματος.

Γενικά σχόλια: Χρειάζεται να διαθέτει οξυδέρκεια και ευχέρεια στην αντίληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων και είναι απαραίτητο να ενημερώνεται και να εκπαιδεύεται συνεχώς στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και στα προγράμματα υποστήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου