Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τεχνικός Θέρμανσης & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων

Περιγραφή: Ο τεχνικός θέρμανσης και υδραυλικών εγκαταστάσεων (θερμο-υδραυλικός) τοποθετεί, συντηρεί και επισκευάζει συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με ατμό ή με ζεστό νερό σε σπίτια, εργοστάσια και άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις. Ειδικότερα, μελετάει τα σχέδια και τις σχετικές οδηγίες, σημειώνει τα σημεία από τα οποία θα περάσουν οι σωληνώσεις, ανοίγει τρύπες στα δάπεδα και στα τοιχώματα, μετράει τους σωλήνες, τους κόβει, τους τοποθετεί και κατόπιν συνδέει τα διάφορα τμήματα των σωλήνων και των εξαρτημάτων με συγκόλληση. Κάνει εγκαταστάσεις για θέρμανση, ύδρευση ή αποχέτευση, επισκευάζει παλιές εγκαταστάσεις και κάνει συντήρηση καυστήρων και λεβήτων.

Προϋποθέσεις άσκησης: Πρέπει να έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος της ανάλογης ειδικότητας, η οποία χορηγείται από το Υπουργείο Εργασίας.

Εκπαίδευση: Οι επαγγελματίες αυτοί εκπαιδεύονται σε δημόσια και ιδιωτικά Τ.Ε.Ε. και σε Ι.Ε.Κ. Όμως, στους χώρους αυτούς μπορούν να εργαστούν και ανειδίκευτα άτομα, τα οποία έχουν αποκτήσει πρακτική εμπειρία εργαζόμενα μαζί με ειδικευμένους τεχνίτες.

Σπουδαιότητα: Χρειάζεται να είναι προσεκτικοί, τακτικοί και να διαθέτουν σταθερότητα, να είναι ευσυνείδητοι, συνεπείς και να διαθέτουν ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών σε δύσκολες καταστάσεις ή προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα τεχνικής φύσεως. Απαραίτητα είναι, επίσης, το ενδιαφέρον για το αντικείμενό τους, η επινοητικότητα, ο δυναμισμός, η ικανότητα εκτέλεσης απλών μαθηματικών υπολογισμών, η επιδεξιότητα στο χειρισμό εργαλείων και μηχανημάτων και η ικανότητα αντίληψης χώρου, μορφών και σχημάτων. Τέλος, οι επαγγελματίες αυτοί απαιτείται να έχουν μυϊκή δύναμη, σωματική ευλυγισία και ευκινησία.

Μέλλον: Υπάρχει σταθερή ζήτηση στην αγορά εργασίας, στον μηχανολογικό, κατασκευαστικό ή επισκευαστικό τομέα.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να δουλέψει ή να συνεργαστεί με οικοδομικές ή τεχνικές εταιρίες που εμπορεύονται είδη θέρμανσης ή ακόμα να ανοίξει δική του επιχείρηση ή εργαστήριο.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία αυτού του κλάδου είναι χειρωνακτική και απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας. Τα μηχανήματα που χειρίζονται κατά τη διάρκεια της εργασίας τους είναι βαριά ή επικίνδυνα για τραυματισμούς. Οι τεχνίτες αυτοί συχνά έχουν βοηθούς και συνεργάζονται με άλλους τεχνικούς και είναι απαραίτητο να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας για την πρόληψη των ατυχημάτων. Εργάζονται τόσο σε κλειστούς, όσο και σε ανοικτούς χώρους, όπου υπάρχει πολύς
θόρυβος, σκόνη ή αναθυμιάσεις. Δικαιούνται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και τα ένσημα τους είναι βαρέα.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Εγγράφονται στο Σύνδεσμο Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Έργων.

Γενικά σχόλια: Οι τεχνίτες αυτών των ειδικοτήτων χρειάζεται να διαθέτουν επιδεξιότητα στη χρήση εργαλείων και μηχανών, μυϊκή δύναμη, σωματική αντοχή και ευκινησία, να είναι προσεκτικοί, υπεύθυνοι και συνεπείς κατά την εκτέλεση των εργασιών τους. Η εργασία των τεχνικών αυτών απαιτεί την τήρηση με ακρίβεια των οδηγιών όσον αφορά στους χειρισμούς και τους υπολογισμούς, καθώς και καλή συνεργασία με τους βοηθούς ή τους άλλους τεχνίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου