Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τεχνικός Εργαλειομηχανών

Περιγραφή: Χειρίζεται τις εργαλειομηχανές, οι οποίες είναι ειδικά μηχανήματα για την κατεργασία (κοπή, λείανση) άλλων μεταλλικών αντικειμένων, όπως ο τόρνος, η φρέζα, το τρυπάνι, ο γραναζοκόπτης, η μηχανουργική πλάνη και τα λειαντικά μηχανήματα. Προετοιμάζει τα κατάλληλα κοπτικά εργαλεία, τα τοποθετεί στα μηχανήματα και φροντίζει για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για να ασκήσει το επάγγελμα πρέπει να έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος της ανάλογης ειδικότητας, η οποία χορηγείται από το Υπουργείο Εργασίας.

Εκπαίδευση: Εκπαιδεύονται σε δημόσια και ιδιωτικά Τ.Ε.Ε. και σε Ι.Ε.Κ. Όμως, στους χώρους αυτούς μπορούν να εργαστούν και ανειδίκευτα άτομα, τα οποία έχουν αποκτήσει πρακτική εμπειρία εργαζόμενα μαζί με ειδικευμένους τεχνίτες.

Σπουδαιότητα: Χρειάζεται να είναι προσεκτικοί, τακτικοί και να διαθέτουν σταθερότητα, επινοητικότητα και δυναμισμό, να είναι ευσυνείδητοι, συνεπείς και να διαθέτουν ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών σε δύσκολες καταστάσεις ή προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα τεχνικής φύσεως. Επίσης, μεγάλη ακρίβεια και ικανότητα για συντονισμό κινήσεων, ικανότητα εκτέλεσης απλών μαθηματικών υπολογισμών, επιδεξιότητα στο χειρισμό εργαλείων και μηχανημάτων και ικανότητα αντίληψης χώρου, μορφών και σχημάτων. Τέλος, οι επαγγελματίες αυτοί απαιτείται να έχουν μυϊκή δύναμη, σωματική ευλυγισία και ευκινησία.

Μέλλον: Υπάρχει σταθερή ζήτηση στην αγορά εργασίας, στον μηχανολογικό, κατασκευαστικό ή επισκευαστικό τομέα.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να απασχοληθεί σε εργοστάσια κατασκευής και συναρμολόγησης μηχανών, σε εργοστάσια κατασκευής εξαρτημάτων και μηχανικών εργαλείων και σε οποιοδήποτε χώρο υπάρχουν μηχανήματα ως συντηρητής. Επίσης μπορεί να ανοίξει δικό του μηχανουργείο.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία των τεχνικών αυτού του κλάδου είναι χειρωνακτική και απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας. Τα μηχανήματα που χειρίζονται κατά τη διάρκεια της εργασίας τους είναι βαριά ή επικίνδυνα για τραυματισμούς και είναι απαραίτητο να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας για την πρόληψη των ατυχημάτων. Εργάζονται τόσο σε κλειστούς, όσο και σε ανοικτούς χώρους, όπου υπάρχει πολύς θόρυβος, σκόνη ή αναθυμιάσεις. Δικαιούνται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και τα ένσημα τους είναι βαρέα.

Γενικά σχόλια: Η εργασία των τεχνικών αυτών απαιτεί την τήρηση με ακρίβεια των οδηγιών όσον αφορά στους χειρισμούς και τους υπολογισμούς, καθώς και καλή συνεργασία με τους βοηθούς ή τους άλλους τεχνίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου