Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τεχνίτης Φαρμάκων - Καλλυντικών

Περιγραφή: Ασχολείται με την παρασκευή φαρμάκων-καλλυντικών, εκτελεί όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες στις βιομηχανίες φαρμάκων και καλλυντικών, ελέγχει ποιοτικά και ποσοτικά τις πρώτες ύλες, τις οποίες συσκευάζει και αποθηκεύει, εξασφαλίζει την εφαρμογή των θεσμοθετημένων κανονισμών και προδιαγραφών για τη σωστή σύνθεση των προϊόντων, φροντίζει για την ασφάλεια και την υγιεινή του χώρου εργασίας και ασχολείται με τη συντήρηση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στο παρασκευαστικό στάδιο, καταγράφει τα είδη των προϊόντων και τις δοσολογίες τους, τα κοστολογεί και επιλέγει προσφορές και προμήθειες των αναλώσιμων υλικών.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται αντίστοιχη άδεια, η οποία χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

Εκπαίδευση: Είναι απόφοιτος δημοσίων ή ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. ή Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών αντίστοιχης ειδικότητας. Θα πρέπει να έχει γνώσεις αγγλικής γλώσσας και χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Σπουδαιότητα: Οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός στη δουλειά του και να επιδεικνύει υπευθυνότητα, αφού το αντικείμενο εργασίας του έχει άμεση σχέση με την υγεία των πολιτών. Ένα λάθος στην παρασκευή των πρώτων υλών μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Απαιτείται ακρίβεια και αυστηρός έλεγχος σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Η υπομονή, η επιμονή και η μεθοδικότητα είναι απαραίτητες ικανότητες όπως επίσης και η ικανότητα συνεργασίας με άλλους επαγγελματίες, ιδιαίτερα στην περίπτωση που εργάζεται στον τομέα των πωλήσεων είναι απαραίτητο να διαθέτει κοινωνική δεξιότητα, άνεση λόγου και να είναι φιλικός και υπομονετικός με τους πελάτες. Χρειάζεται να γνωρίζει τους κανονισμούς για την τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας και υγιεινής κατά την παρασκευή των προϊόντων, να διαθέτει περιβαλλοντική ευαισθησία και να παρακολουθεί τις εξελίξεις στους τομείς που σχετίζονται με το αντικείμενό του.

Μέλλον: Πρόκειται για ένα σύγχρονο επάγγελμα για το οποίο οι προοπτικές εμφανίζονται θετικές, λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης των ατόμων και της ύψιστης σημασίας του θέματος της υγείας τους. Οι αμοιβές των θεωρούνται ικανοποιητικές.

Περιβάλλον ενασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί σε νοσοκομεία, στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, σε Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα, σε φαρμακευτικές βιομηχανίες, βιοτεχνίες καλλυντικών, εργαστήρια καλλυντικών - φαρμακευτικών προϊόντων, σε φαρμακεία ή να δημιουργήσει δικό του εργαστήριο.

Επαγγελματικές συνθήκες: Εργάζεται σε εργαστηριακούς χώρους, σε συνθήκες που μερικές φορές χαρακτηρίζονται ανθυγιεινές, ιδιαίτερα όταν ασχολείται με την παρασκευή φαρμάκων εξαιτίας των παραγόμενων αναθυμιάσεων, είναι υποχρεωμένος, λοιπόν, να φροντίζει για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής του χώρου εργασίας του, του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί αλλά και για την προσωπική του υγιεινή και προστασία, καθώς έρχεται σε επαφή με χημικές πρώτες ύλες και παρασκευάσματα που μπορεί να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις ή αλλεργικές αντιδράσεις. Όταν εργάζεται στο δημόσιο τομέα, το ωράριο εργασίας του είναι συγκεκριμένο, ενώ όταν εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα καθορίζεται από τη λειτουργία του χώρου και τις ανάγκες της εργασίας του.

Γενικά σχόλια: Χρειάζεται να είναι επιδέξιος στο χειρισμό του εργαστηριακού εξοπλισμού για την παρασκευή φαρμάκων ή καλλυντικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου