Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τεχνικός Αεροσκαφών

Περιγραφή: Ο τεχνικός αεροσκαφών επισημαίνει τη βλάβη στο συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους, υποδεικνύει τον τρόπο επισκευής της και προμηθεύεται τα κατάλληλα πιστοποιημένα ανταλλακτικά, κάνει τους λειτουργικούς ελέγχους των συστημάτων και του κινητήρα του αεροσκάφους, εξασφαλίζει την καλή λειτουργία των αεροσκαφών με αποτέλεσμα όχι μόνο την ασφαλή και επαρκή μετακίνηση των επιβατών και των εμπορευμάτων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος από ρύπους.

Εκπαίδευση: Είναι απόφοιτος μέσων σχολών. Για να έχει το δικαίωμα να υπογράφει τις πτήσεις των αεροσκαφών, πρέπει να αποκτήσει πτυχίο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σπουδαιότητα: Σημαντικά προσόντα θεωρούνται η προσοχή, η παρατηρητικότητα και η ικανότητα καθοδήγησης και συνεργασίας με άλλους τεχνικούς για τον αποτελεσματικότερο τρόπο επιδιόρθωσης της βλάβης. Στην περίπτωση που ο τεχνικός εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας απαραίτητο είναι να διαθέτει αυτονομία, να μπορεί να σχεδιάζει και να εκτελεί μια εργασία και να διευθύνει το δικό του συνεργείο. Αν εργάζεται ως μέλος μιας ομάδας θα πρέπει να έχει ικανότητα επικοινωνίας με τους άλλους τεχνικούς. Όταν έρχεται σε επαφή με τους πελάτες θα πρέπει να διαθέτει υπομονή και δυνατότητα επικοινωνίας. Η υπολογιστική και μηχανική ικανότητα, η ικανότητα αντίληψης χώρου, η επιδεξιότητα και η σταθερότητα στις λεπτές κινήσεις των χεριών προϋποθέτουν υπομονή, ακρίβεια, καλή φυσική κατάσταση, καλή τεχνική κατάρτιση και επιδεξιότητα στο χειρισμό των κατάλληλων εργαλείων.

Μέλλον: Λόγω της ανόδου του επιπέδου ζωής και της γενίκευσης της χρήσης οχημάτων, το επάγγελμα αυτό παρουσιάζει καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Περιβάλλον ενασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί στην Πολεμική και Πολιτική Αεροπορία, στην Αεροπορική Βιομηχανία, σε αεροπορικές επιχειρήσεις και ως ελεύθερος επαγγελματίας παρέχοντας υπηρεσίες σε ιδιώτες-ιδιοκτήτες αεροσκαφών. Δεν είναι υποχρεωμένος να ανήκει σε κάποιο σύλλογο και το επάγγελμα δεν είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο.

Επαγγελματικές συνθήκες: Τα επαγγέλματα αυτά είναι μερικές φορές επικίνδυνα και αρκετά κουραστικά. Οι τεχνικοί εργάζονται ατομικά και ομαδικά & η εργασία τους είναι ως επί το πλείστον χειρωνακτική. Εργάζονται συνήθως σε κλειστό χώρο, συνεργεία ή υπόστεγα, αλλά και σε ανοικτούς χώρους. Χρειάζεται να φορούν γάντια, ολόσωμη φόρμα και μερικές φορές προστατευτική μάσκα. Οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες εξαιτίας του θορύβου, των κινδύνων που μπορούν να παρουσιαστούν από εισπνοή των καυσαερίων από τις μηχανές, από τραυματισμούς, ή από αλλεργίες σε διάφορα χημικά και τοξικά υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου